Lucrări de renovare a bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Mănăstirea Hîncu

Recent, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la Sfânta Mănăstire Hîncu, s-au început careva lucrări de renovare a bisericii de vară „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Preacuvioasa Maică Stareță, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), a hotărât ca mai întâi de toate să se înfăptuiască lucrări la acoperișul Bisericii menționate, care nu a avut niciodată o renovare capitală de la redeschiderea Mănăstirii Hîncu, anul 1992.

Atunci când a început să fie scoasă țigla metalică de pe acoperiș, pentru a fi înlocuită, s-a observat că această țiglă, produsă în fosta Cehoslovaciei, datează din anii 1935. Ceea ce a fost și mai uimitor e faptul că pe unele fâșii de țiglă se pot observa urme de patroane, ca urmare a unor lupte din al Doilea Război Mondial, ce au avut loc în această zonă.

De asemenea, concomitent cu renovarea acoperișului bisericii de vară „Sfânta Cuvioasă Parascheva” se efectuează și alte lucrări la această biserică, cum ar fi schimbarea pavajului de jur împrejurul bisericii, demontarea răstignirilor din fața bisericii, ce vor fi înlocuite cu altele două mai deosebite, ce vor fi mai rezistente în timp.

Menționăm, că așa cum era și firesc, începutul acestor lucrări de renovare au fost inspectate și de Preasfințitul PETRU, care dimpreună cu Maica Stareță, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) și Duhovnicul Mănăstirii, Arhimandritul PAVEL (Tabacari), au vizitat întreg șantierul. Preasfinția Sa a oferit totodată echipei de muncitori, sfaturi utile, în perspectiva lucrărilor de renovare ce se vor înfăptui.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan)