Întrunirea Comisiei Judecății Eparhiale din 25 iunie 2020

Joi, 25 iunie 2020, în incinta Centrului Eparhial din mun. Ungheni, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a avut loc Ședința Membrilor Comisiei Judecății Eparhiale, formată din Prot. Vadim COROSTINSCHI, care a prezidat şedinţa, şi membrii Arhim. KIRIL (Braguţa), Prot. Nicolai OLĂRAŞU, Prot. Alexandru BUZĂ, Prot. Ioan BEREGOI, Prot. Ioan POPA, Prot. Emilian Mihailiuc.

În în cadrul şedinţei a fost examinat raportul de samovolnicie a Ieromonahului ISIDOR (Cernavca), fost viețuitor al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăț, raionul Călărași. În această privinţă, membrii Judecății Eparhiale au decis: Ieromonahul ISIDOR Cernavca, să se întoarcă în Mănăstirea Hîrbovăț la canon și să fie în continuare sub oprire de a sluji până la 28 august 2020, citind la strană și făcând ascultări cu frații mănăstirii la celelalte ascultări.

Totodată, menționăm că Comisia Judecăţii Eparhiale, i-au înaintat Preasfinţitului PETRU următorul demers.

D E M E R S

Noi, Comisia Judecății Eparhiale a Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, întrunindu-se la ședința de judecată din 25. 06. 2020, informăm Preasfinția Voastră că în ultimii ani, tot mai mulți călugări pleacă la studii superioare, în special la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, din or. Chișinău, fără binecuvântarea arhierească, ceea ce este necesar și chiar este o cerință din partea Academiei, dar care nu se respectă.

Avem călugări din mănăstirile Eparhiei noastre, de care starețul(a), nici nu cunoaște că sunt studenți la masterat sau alte studii teologice, iar aceasta are ca urmări plecarea călugărilor din mănăstire și tulbură viața internă a mănăstirilor.

Cerem Preasfinția Voastră să interveniți în acest context la Sinodul BOM, pentru evitarea acestor situații tulburătoare.

Cu respect,

Președintele Judecății:

  1. Protoiereu Vadim COROSTINSCHI

Membrii:

  1. Arhimandrit KIRIL (Baguța)
  2. Protoiereul Nicolae OLĂRAȘU
  3. Protoiereul Alexandru BUZA
  4. Protoiereul Ioan BEREGOI
  5. Protoiereul Ioan POPA
  6. Protoiereul Emilian MIHAILIUC