Întrevederea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni cu Stareții și Starețele din cuprinsul Eparhiei, la Mănăstirea Hîncu

În a doua jumătate a zilei de marți, 7 aprilie, 2020, de Slăvita Sărbătoare a Buneivestiri, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni s-a aflat la Sfânta Mănăstire Hâncu, unde a avut întrevedere cu Stareții și Starețele din cuprinsul Eparhiei.

Întâi de toate Preasfinția Sa a citit în fața mai multor Sfinte Moaște și Sfinte Icoane, Acatistul Domnului Iisus Hristos la vreme de ispită, după care a rostit Ectenia cu cereri și rugăciuni pentru izbăvire de noua epidemie. După aceasta Preasfințitul PETRU a avut o ședință cu Stareții și Starețele episcopiei noastre, în timpul căreia Chiriarhul, ca un adevărat păstor și părinte duhovnicesc le-a oferit din experiența vieții sale monahale sfaturi și povețe folositoare pentru aceste vremuri de grele încercări.

În continuare Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți ca să fie adevărați mărturisitori ai dreptei credințe, ca Sfintele Mănăstiri și viețuitorii acestora să fie așa cum au fost dintotdeauna vetrele monahale, bastioane ale Ortodoxiei și făclii mereu aprinse ale dreptei credinței. I-a îndemnat ca viețuitorii mănăstirilor să citească în fiecare seară la ora 21 psaltirea, sau acatistul sf. Pantelimon, sau al Sf. Haralambie și acatistul hramului. Să facă în fiecare seară un drum al crucii (înconjorul mănăstirii) cu Icoana hramului. Să se împărtășească toți viețuitorii mănăstirilor cât mai des, chiar și în fiecare săptămână, după posibilitate. Să se săvârșească fără oprire Sfintele Liturghii. Să se întărească în rugăciune și fapte bune, căci vremurile sunt de încercare. Le-a mai spus că vremurile actuale sunt timpuri prin care se testează cum ne apărăm credința și biserica. Sunt vremuri asemenea cu cele când de asemenea se închideau bisericile, de aceea trebuie să apărăm cu tărie credința că și înaintașii noștri. Totodată Preasfințitul i-a sfătuit părintește cum să petreacă Sfintele sărbători Pascale.

La sfârşitul şedinţei au fost puse în discuţie diferite propuneri vizavi de situaţia actuală prin care trece biserica şi societate, propuneri, pe care Preasfinţia sa le va înainta spre discuţie la viitoarea adunare a Sinodului Bisericii ortodoxe din Moldova care, nădăjduim că va avea loc cât mai curând.

După încheierea întrevederei Stareții și Starețele dimpreună cu Preasfințitul PETRU au vizitat câteva spații ale gospodăriei Sfintei Mănăstiri Hâncu în timpul căreia Chiriarhul i-a sfătuit și le-a arătat cum să întreprindă frumos și spornic diferite lucrări gospodărești. La final, Stareții și Starețele, au mulțumit sufletește Preasfinției Sale petru grija arhierească și dragostea părintească ce le-o poartă, dar și pentru toate sfaturile, povețele și îndemnurile ce le-au primit.