Înaltpreasfințitul Arhiepisop PETRU a luat parte la sărbătorirea Cuviosului Paisie Veliciovski la biserica și mănăstirea din s. Chițcani, r. Slobozia

Duminică 28 noiembrie, 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Cuviosul Paisie Velicicovski” din s. Chițcani, r. Slobozia.

Această slujbă arhierească în acest sfânt locaș a fost prilejuită de sărbătorirea hramului, întrucât astăzi este cinstită pomenirea Cuviosului Paisie Velicicovski.

Menționăm că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a fost invitat de Arhimandritul PAISIE (Cecan), Starețul Mănăstirii „Înălțarea Domnului” din s. Chițcani, care îl au ca ocrotitor pe Cuviosul Paisie Velicicovski, să fie prezent la slujba praznicală.

Însă întrucât biserica parohială din această localitate își sărbătorește hramul, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica amintită.  Și tot cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Înaltpreasfinția Sa l-a decorat pe părintele paroh cu dreptul de a săvârși Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea domnească Tatăl nostru. Totodată specificăm și faptul că exact cu 7 ani în urmă, tot Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului în această biserică din s. Chițcani.

La sfârșitul Sfintei Litrughii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, explicând mesajul evangheliei citite ce relatează pilda samarineanului milostiv, relatând totodată și secvențe din viața Cuviosului Paisie Velicicovski.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a felicitat călduros cu ziua hramului atât pe părintele paroh, cât și pe toți enoriașii acestei sfinte biserici.

La final, părintele paroh a adus mulțumiri sufletești Înaltpreasfinției Sale, pentru prezență și slujire, dar și pentru felicitare și cuvinte folositoare de învățătură.

După această, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU s-a deplasat la Mănăstirea Chițcani, denumită și Mănăstirea Noul-Neamț, unde a luat parte alături de soborul de ierarhi – Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul VICHENTIE, Mitropolit de Tașkent și Uzbekistan, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, și impunătorul sobor de preoți și diaconi, dar și în prezența a numeroși credincioși, la Tedeum-ul ce s-a săvârșit în cinstea Cuviosului Paisie Velicicovski și pentru sănătatea obștii monahale și a închinătorilor acestei Sfinte Mănăstiri. Apoi a fost săvârșită litia morțească la mormântul Preasfințitului DORIMEDONT, fostul Episcop de Edineț și Briceni, care a redeschis după anii 90 Mănăstirea Chițcani, reconstruind-o și înfrumusețând-o în cei 8 ani, cât a fost stareț al acestui așezământ monahal.

Menționăm și faptul că Înaltpreasfinția Sa a oferit în dar Părintelui Stareț, Arhimandritul PAISIE, o frumoasă icoană, copie a Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev.