Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a luat parte la ședinţa de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova

Marți, 20 decembrie 2022, la Reședința Mitropolitană din Chişinău a avut loc Ședința de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La această ședință de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost prezent și Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni.

Ședința Sinodului a fost condusă de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

În calitate de membri permanenți ai Sinodului au participat ierarhii eparhioţi şi vicari ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan şi Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar al Sinodului BOM.

Înainte de începerea Ședințea, au fost lansate două cărți, Viața și opera lui Paisie Velicicovski și Spiritualitate și cultură în spațiul pruto-nistrean în secolele XIX-XX, de către editorul Dnl Ioan GUMENÂI, conf. univ., dr. hab. cercetător științific principal, care a trudit la editarea acestor două cărți, dedicate împlinirii a 300 ani de la nașterea Cuviosului Paisie Velicicovski. Pentru această trudă editorială, Dnl Ioan GUMENÂI a fost decorat cu medalie mitropolitană.

După aceasta au demarat lucrările Ședinței Sinodale în timpul căreia au fost prezentate rapoartele de activitate ce au fost înfăptuite pe parcursul anului curent, 2022.

Ședința a început cu cuvântul de binecuvântare și salut al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul VLADIMIR, care a vorbit detailat despre toate activitățile mitropolitane și vizitele arhipăstorești întreprinse în cuprinsul canonic al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Aici menționăm că ÎPS Mitropolit VLADIMIR a vorbit și despre vizitele în Episcopia de Ungheni și Nisporeni, specificând în mod deosevit vizitarea și slujirea din 27 octombrie, la Sfânta Mănăstire Hîncu, unde a fost celebrați 30 ani de la deschiderea acestui așezământ monahal și unde totodată a avut o întâlnire și discuție părintească-duhovnicească cu Stareții și Starețele Mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.

Hotărârile Sinodului BOM vor fi publicate pe site-ul Mitropoliei www.mitropolia.md în a doua parte a zilei.