În duminica a XIX-a după Rusalii Preasfințitul Episcop PETRU a Liturghisit în Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

7 octombrie 2018. În duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

    Alături de Preasfinția Sa, au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei și creştinii veniţi la rugăciune.

    După citirea pericopei evanghelice Preasfinţia Sa, a rostit un cuvînt de învăţătură explicînd ideia pericopei evanghelice de astăzi: „Intr-o dimineata de vara Domnul Iisus Hristos se duse langa lacul Ghenisaretului, caruia i se mai zicea si Marea Galileii. Acolo a vazut doua corabii din care pescarii coborasera si tocmai isi dregeau mrejele. Ei toata noaptea se trudisera, dar nu pescuisera nimic. Deodata Domnul Hristos se urca in corabia lui Simon Petru si-L ruga s-o departeze putin de la uscat. Dupa ce satura multimile cu sfintele Lui invataturi, vorbindu-le din corabie, ii zise apoi lui Simon sa mearga cu corabia mai in larg si sa lase mrejele in apa la pescuit. 

    Invatatorule, raspunse Simon, toata noaptea ne-am trudit si n-am prins nimic, dar dupa cuvantul Tau voi arunca mrejele in apa. Dar abia le arunca si multime de pesti se prinse in mreje, incat acestea stau sa se rupa. Simon a facut atunci semn tovarasilor sai din cealalta corabie ca sa vina sa le ajute. Pescuirea a fost atat de bogata incat amandoua corabiile erau gata sa se scufunde.
Vazand minunea aceasta, pe ucenici i-a cuprins o mare frica, iar Petru cazand in genunchi la picioarele lui Iisus i-a zis: „Du-te de la Mine, Doamne, ca sunt om pacatos!” Spaima mare il cuprinsese pe el ca si pe toti ceilalti de pescuitul atator pesti. Domnul Iisus a zis, insa, catre Petru: „Nu-ti fie frica, de acum vei fi pescar de oameni.” Tragand ei corabiile la uscat, au lasat totul si-au mers dupa El.  Iisus a venit sa ne arate pe Tatal ceresc, pe Dumnezeu, dar a trebuit sa procedeze asa de minunat incat sa-l faca pe om sa inteleaga fara sa-si piarda mintea sau lumina ochilor si fara sa se arda de puterea focului dumnezeirii Sale, fiindca nimeni n-a putut vreodata si nici nu va putea sa-L vada pe Dumnezeu in toata maretia si puterea dumnezeirii Sale. Este cu neputinta aceasta, de aceea s-a inspaimantat Petru cand a vazut o asemenea minune ca, de altfel, si atunci pe Tabor cand s-a infricosat de puterea luminii ce izvora din trupul lui Iisus, cazand impreuna cu Iacob si Ioan cu fetele la pamant, neputand suferi acea lumina orbitoare. 

După rugăciunea Tatăl nostru… creştinii care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi cu Sfintele şi Dumnezeieştile Taine.