Hramul Schitului Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, din cartierul Dănuţeni, Mun. Ungheni, sărbătorit prin slujbă arhierească

Luni, 7 februarie 2022, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, de la Curtea Domnească, din cartierul Dănuţeni, mun. Ungheni.

Săvârşirea Slujbei arhiereşti la acest Schit a fost prilejuită de faptul că astăzi este cinstită Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, care este ocrotitoarea acestui aşezământ monahal.

În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de către Maica Stareţă, Egumena ARSENIA (Bordeniuc), de soborul slujitorilor adunați și credincioșii prezenți.

alături de Chiriarh au coliturghisit Arhim. KIRIL (Braguța), Starețul Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Arhim. SPIRIDON (Marin), Starețul Mănăstirii Hîrbovăț, Arhim. SPIRIDON (Jalbă), Starețul Mănăstirii Veverița, dar și alți preoți și diaconi.

Alături de credincioșii prezenți la Sfânta liturghie au fost și Maicile Starețe ale Mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările revărsate peste această așezare monastică și peste viețuitorii și închinătorii ei, cerând ca și-n continuare să caute Dumnezeu și Maica Domnului cu milostivire peste acest sfânt locaș.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură creștină, relatând istoria Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristarea mea”, care este prăznuită astăzi, istorisind și minuni săvârșită de această Sfântă Icoană.

Apoi a fost săvârșit Tedeum de mulțumire pentru omagiații zilei.

La final, Ierarhul a felicitat pe cei omagiaţi, în deosebi pe Maica Stareţă, Egumena ARSENIA, care mâine își va sărbători ziua de naștere, iar ieri, 6 februarie, a împlinit 45 ani de vețuire monahală, pe Egumena SILUANA (Iacob), Stareța Mănăstirii Vărzărești, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, dar și pe Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Mănăstirii Hîncu și Arhim. SPIRIDON (Jalbă), Starețul Mănăstirii Veverița, care de curând și-au sărbătorit ziua de naștere.

După aceasta, Maica Stareţă, Egumena ARSENIA, a mulţumit sufleteşte Înaltpreasfinţiei Sale pentru oficierea Sfintei Liturghii, pentru susținere și sfaturi.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de către Corul de Maici Starețe și călugărițe de la Mănăstirea Hîncu.

Totodată ținem să amintim că acest așezământ monahal a fost întemeiat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, în toamna anului 2019, fiind sfințită pe 22 decembrie, 2019. În această Sfântă Mănăstire Ierarhul a adus și a pus pentru permanentă închinare o Icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, „Potolește întristarea mea”, veche de peste 200 ani, pe care Înaltpreasfinția Sa a primit-o de la o Sfântă Mănăstire din Ierusalim.