Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

Pe 14 martie 2021, în Duminica lăsatului sec de brânză, numită şi Duminica Iertării sau a Izgonirii lui Adam din rai, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie  în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni către Milostivul Dumnezeu, pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor, dar și pentru dobândirea ajutorului Divin, în înfăptuirea faptelor mântuitoare.

După citirea pericopei evanghelice, cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Prot. Nicolai BOIAN, cleric al Catedralei Episcopale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat credincioșilor mesajul pericopei evanghelice de la Matei 6, 14-21. În timpul predicii Prot. Nicolai a specificat: „Ne aflăm în pragul Sfântului şi Marelui Post – al tărâmului pocăinţei noastre şi al milostivirii Domnului faţă de noi, păcătoşii, care ne căim. Să ne apropiem, aşadar, cu îndrăzneală şi să păşim cu dorinţă pe acest tărâm mântuitor.

În marile şi mântuitoarele zile ale Postului prin rugăciunile deja alcătuite, prin post, prin taina pocăinţei Mântuitorul – Domnul e gata să ne ridice iar din adâncul păcatului şi să ne facă făpturi noi. Iar Sfânta Biserică – maica noastră, ca o educatoare înţeleaptă treptat ne-a pregătit pentru nevoinţa postului prin cântări de umilinţă şi citirea rugăciunilor bisericeşti, prin trecerea noastră de la mâncarea cu carne şi cu peşte la cea cu brânză, iar de la cea cu brânză la cea vegetală, încurajându-ne prin exemple din Evanghelie şi din vieţile sfinţilor.

Să ne sârguim să ne eliberăm de toate cursele, prin care ne prinde pe noi, cei vii, satana în voia sa, despărţindu-ne de Dumnezeu. Să ascultăm glasul lui Dumnezeu, care prin apostolul ne trezeşte din somnul morţii: Este chiar ceasul să vă treziţi din somn. Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii (Romani 13,11-12). lată acum vreme potrivită, iată acum ziua mântuirii (2 Corinteni 6, 2).”  (Arhimandrit Ioan Krestiankin)

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

La final, Preasfinția Sa, a adresat un cuvânt de întărire duhovnicească şi învăţătură sfântă, credicioșilor, cu începerea sfântului și Marelui Post, îndemnându-i la lucrarea faptelor bune.

De asemenea, Ierarhul le-a vorbit credicioșilor despre importanța slujbelor din prima săptămână, cât și de programul slujbelor ce se vor oficia în prima săptămână din Postul Mare, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculţan)