DESPRE ICOANA MAICII DOMNULUI ,,KAZANSKAIA”

    Cinstirea Icoanei Maicii Domnului ,,Kazanskaia”, care se face cu multă evlavie şi foarte solemn, mai ales la ruşi, dar şi la alte popoare ortodoxe, pe 22 octombrie / 3 noiembrie, a fost stabilită în semn de recunoștință şi de mulţumire faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru salvarea Moscovei și a Întregii Rusii de invazia poloneză din 1612, tocmai prin mijlocirea Maicii Domnului.

     Perioada de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea este cunoscută în istoria Rusiei ca „epoca necazurilor”. Țara suferea de pe urma atacurilor armatei poloneze care batjocorea credința ortodoxă, jefuind și arzând biserici, orașe și sate. Prin înșelăciune au reușit să cucerească până și Moscova. Ca răspuns la îndemnul părintesc al sfântului Ermoghen, pe atunci patriarh, poporul  rus s-a ridicat în apărarea pământului său natal, dar mai ales în apărarea credinţei dreptmăritoare şi a sfintelor biserici pentru a nu fi pîngărite. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan a fost trimisă armatei condusă de Cneazul Dimitrie Pojarski.

    Iar pe 22 octombrie 1612, armata rusă, cu ajutorul Maicii Domnului, a eliberat Moscova de polonezi. Cneazul Dimitrie Pojarski a construit o catedrală în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Kazan în Piața Roșie din Moscova, unde a așezat icoana. Imediat au început să circule copii ale icoanei, iar în 1811 a fost sfințită catedrala din Sankt Petersburg cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazan.

    În 1649 a fost instituită o sărbătoare în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Kazan. Până în zilele noastre, această icoană este cinstită de către poporul rus.

    O copie a renumitei icoane a Maicii Domnului din Kazan a ajuns în Portugalia și apoi în proprietatea papei Ioan Paul al II-lea, care a returnat-o Rusiei în 2004, după ce ani de-a rândul s-a rugat înaintea ei, în propria reședință. Această icoană a fost așezată înCatedrala Icoanei – Kremlin. În urma expertizelor, ea este datată din 1730.

    Această icoană, ca şi multe altelea, săvîrşeşte minuni chiar şi în zilele noastre, celor cărora i se închină cu evlavie şi îi cer cu smerenie şi dragoste sfîntul ei ajutor. Ca argument la cele spuse şi pentru convingerea celor îndoielnici în puterea de ajutorare a Maicii Domnului prin sfintele ei icoane, vom reda în continuare două din multele minuni săvîrşite prin icoana ,,Kazanskaia”. Iată două din aceste minuni.

    Eu, roaba lui Dumnezeu Olga, am primit tămăduire de la untdelemnul din candela icoanei Maicii Domnului din Kazan, care se află în Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din satul Log, raionul Ilovlinski. În iunie 2004, cu voia lui Dumnezeu, m-am închinat pentru prima oară la sfânta icoană și am cerut de la aceasta tămăduirea ochilor mei, pentru că eram oarbă – o peliculă îmi acoperea ochii, iar medicii nu au putut să-mi stabilească un diagnostic precis; după o săptămână de ungere cuulei sfințit de la icoană, pelicula a căzut, astfel încât medicul a putut doar să constate că rămăsese numai o amprentă neînsemnată, ca după un traumatism ocular. În curând, și această urmă a dispărut.

    În august, în același an, la picioare mi-au apărut mai multe răni – un cancer de piele. Nici un tratament nu mi-a ajutat vreme de trei luni, astfel că în luna noiembrie am mers la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și m-am rugat, în Log, către Maica Domnului, primind vindecare de la untdelemnul sfințit de la icoana ei. Despre acest fapt mărturisesc înaintea lui Dumnezeu – o minune a vindecării la icoana Maicii Domnului de la Kazan.

Prot. Ştefan RÎMBU