Cinstirea Icoanei Maicii Domnului ,,Izvorul Tămăduirii” la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni

În vinerea din Săptămâna Luminată când întreaga creatură şi umanitate este plină de lumină şi bucurie, Sfinţii Părinţi au rânduit să se facă pomenirea acestei sărbători închinate Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii”, care este unica sărbătoare a ei cu dată schimbătoare. Sărbătoarea a fost cinstită într-un mod deosebit de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni care a oficiat Sfânta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski”, din municipiul Ungheni.

După Sfânta Liturghie Ierarhul împreună cu slujitorii au săvârșit înconjorul bisericii după care sfințirea apei în mijlocul bisericii, după o rânduială pascală deosebită.

În cuvntul rostit de Chiriarh, la sfințirea apei, menționează importanța acestor rugăciuni deosebite care sunt săvârșite doar o singură dată în an mai ales acum în perioada Învierii Domnului când toate se sfințesc prin această Sărbătoare a Sărbătorilor.

Această sărbătoare are o istorie veche de 1500 de ani, avându-şi originea în perioada domniei împăratului bizantin Leon cel Mare, (440-461) împărat evlavios şi binecredincios, care a și instituit prăznuirea acesteia în Biserică.