Cea a toată lumea Înălţare a Cinstitei și de Viaţă făcătoarei Cruci sărbătorită în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni

Vineri, 27 septembrie 2019, Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a sărbători Marele Praznic al Înălţării Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci.

Sfînta Liturghie a fost săvârșită de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul Episcop PETRU, înconjurat de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la Praznicul de astăzi: ,,Frați creștini, Astăzi se aratăși se înalță semnul cinstitei și sfintei Cruci, taina cea ascunsă de toate semințiile pământului, dar care s-a arătat spre mântuirea noastră, căci noi creștinii, prin semnul sfintei Cruci ne aducem mereu aminte de binele ce ne-a făcut Dumnezeu și de mila pe care a avut-o El pentru noi păcătoșii. De aceea, prăznuim cu bucurie înălțarea sfintei Cruci și ne închinăm cu fricăși cu veselie sufletească, sărutând-o.

Astăzi este bucurie în cer și pe pământ; astăzi se veselesc îngerii și prăznuiesc oamenii credincioși luminata și sfânta Cruce a lui Hristos. Prin această sfântă Cruce s-a risipit împărăția diavolului, blestemul s-a călcat, moartea s-a omorât, iadul s-a golit, morții au înviat și cerul s-a deschis.

Astăzi sfânta Biserica ortodoxăînchipuie raiul, fiindcă așa cum a fost în rai pomul cel de viațăfăcător care a omorât pe Adam pentru greșelile lui, așa este sfânta Biserică raiul cel vremelnic al creștinilor care are cinstita Cruce, lemnul vieții care a înviat pe Adam prin moartea Domnului Hristos. Pentru aceasta se înalță sfânta Cruce ca să ne facă să cunoaștem că ea este începătura învierii a toată firea omenească din păcatul lui Adam și ca toți cei ce cred în Domnul Hristos care s-a răstignit pe ea vor fi mântuiți de păcatele lor.

Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, s-a săvîrşit închinarea înaintea Sfintei Cruci a tuturor celor prezenți.

La final Preasfinția Sa a felicitat omagiata zilei de astăzi, Dna Victoria ȘOȘU, creștin fidel al catedralei noastre.