Bucuria sărbătoririi Naşterii Domnului împărtăşită la mănăstirea icoana Maicii Domnului “Bucuria Tuturor Scîrbiților” din Veverița, raionul Ungheni

Marți, 9 ianuarie 2018. Taina Sărbătorii Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorită şi în cea de a treia zi în Mănăstirea icoana Maicii Domnului “Bucuria Tuturor Scîrbiților” din Veverița, raionul Ungheni. În această zi, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, Întâiul Mucenic și ocrotitorul diaconilor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni împreună cu un sobor de preoți din Episcopia de Ungheni și Nisporeni.

În dimineaţa acestei zile de sărbătoare Ierarhul, a fost întâmpinat de către Egumenul mănăstirii, Arhimandritul Spiridon (Jalbă) și Arhimandritul KIRIL (Braguța), Președintele Sectorului, Eparhial, Mănăstiri și viață Monahală, dimpreună cu un sobor de preoţi, obştea monahală şi numeroşi creştini. Pentru a mărturisi bucuria tainică a Sărbătorii Naşterii Domnului, spre mănăstirea Veverița şi-au îndreptat paşii zeci de preoţi care au dorit a coliturghisi alături de Preasfinţitul PETRU.

În timpul vohodului mic mai mulți preoți și clerici ai mănăstirii au fost decorați cu înalte distincții bisericești printre care Protopopul Circumscipției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, a fost decorat cu dreptul de a purta Mitră.

Sfinţii Părinţi au rânduit sărbătorirea  Sfântul Arhidiacon Ştefan în această zi pentru a ne arăta o pedagogie divină,  pe care o descoperim din condacul sărbătorii: “Stăpânul nostru ieri a venit la noi cu trup, iară astăzi sluga Lui a ieşit cu totul din trup; ieri Împăratul nostru S-a născut cu trup, astăzi sluga cu pietre este ucisă; că pentru Dânsul se și sfârșește întâiul mucenic și dumnezeiescul Ștefan.”

La această sinaxă euharistică, alături de Preasfinţia Sa, au coliturghisit Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Preşedintele Departamentului Eparhial, Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguţa), protopopii şi toţi stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre.

După Sfînta Liturghie a fost oficiat un Te Deum de sănătate la finele căruia mai mulți ctitori au primit din parte Ciriarhului Diplome Arhierești și Medalii Eparhiale, după care Preasfinţitul PETRU, la final a vorbit celor prezenţi despre darul păcii adus pe pământ de către Hristos Împăratul păcii.

Tot aici la final a fost oficiată o litie morțească la mormîntul vrednicului de pomenire adormitul Egumenul MATEI, fost stareț al sfintei mănăstiri Veverița.