Aripile care îi vor duce spre cer pe elevii satului Pârliţa

Astăzi, 12 martie 2018, cu binecuvântarea Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, Preşedintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, Gajim Ioan, a fost prezent în mijlocul elevilor Gimnaziului ,,Ion Vatamanu” din satul Pârliţa. La această Întâlnire, elevii l-au avut în mijlocul lor şi pe clericul catedralei „Sf. Bnc. Mare Knz. Alexandru Nevski”, preotul Nicolai Boian.

De-a lungul anului, perioadele liturgice atrage atenţia creştinului asupra evenimentelor biblice la care el trebuie să reflecteze şi să-şi împroprieze cât mai fidel modul creştin de vieţuire.

Aflându-ne în perioada Postului Mare, elevii au avut fericitul prilej să asculte acele îndemnuri fierbinţi şi cuvinte de învăţătură specifice acestei perioade. Aripile care ne duc spre cer, anume despre acestea elevii au putut asculta cuvintele dumnezeieşti şi de Dumnezeu grăitoare.

,,Dacă nu iubeşti postul şi nu te nevoieşti cu înfrânarea generală a tuturor poftelor tale, nu vei avea niciodată limpezime duhovnicească, judecată dreaptă şi rezultate pozitive în războiul contra patimilor și a păcatelor. Astfel îţi vei consuma viaţa în întunericul tulburării şi al lipsei de înţelepciune şi vei lua ca răsplată alungarea de la fericirea cerească”, spunea acum mai bine de 300 de ani Sf. Dimitrie al Rostovului.

Sau cum spunea binecunoscutul Sf. vindecător de cancer al Eghinei, Nectarie: ,,Rugăciunea este soarele ochilor nematerialnici ai sufletului. După cum soarele este lumină pentru trup, rugăciunea este lumină pentru suflet.

Despre greutatea pe care o purtăm asupra noastră, care nicidecum nu ne permite să ne înălţăm liber ochii minţii la Dumnezeu, despre care şi părintele Nicolai Boian a atras atenţia, ne-a vorbit o maică contemporană cu noi, Siluana Vlad: ,,Păcatul meu este otrava vieții mele, care se revarsă, în primul rând, asupra copiilor mei, în familia mea, apoi la vecini și în jurul meu! Când eu Îi dau păcatul lui Dumnezeu, El îl ridică de la mine și-mi dă harul Lui”.

La această Întâlnire cu elevii, a fost prezent şi un elev de clasa a VII-a, Diaconu Cătălin, de aceeaşi vârstă cu ei, din mun. Ungheni care le-a vorbit cum a lucrat Dumnezeu în viaţa sa; le-a spus prin exemplul personal că viaţa religioasă pe care o are nu-i îngrădeşte cu nimic viaţa socială cu familia sau prietenii. Astfel, credem că prin el, elevii s-au identificat sau o vor face cât mai curând, pentru că viaţa în Hristos nu pune piedici omului să se realizeze cât mai deplin ca persoană cuvântătoare relaţională; ba mai mult, prin Hristos, Dumnezeu-Omul, persoana dobândeşte fericirea deplină şi mântuirea!

Mulţumim în mod deosebit Părintelui-paroh al satului Pârliţa – Protoiereul Simion Culeac; şi Directorului gimnaziului – Doamna Nina Burlacu, pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă de care am avut parte!

Dumnezeu, Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină” (1 Tim. 2, 4) prin lucrarea sa neştiută de oameni, oferă diferite prilejuri de a învăţa sau de a ne pocăi. De aceea, cele spuse de părintele Nicolai Boian şi Gajim Ioan, vor începe a da roade, la unii elevi chiar din momentul plantării lor în inimi, la alţii- la momentul ştiut de Dumnezeu, căci ,,Aşa va fi cuvântul Meu care iese din gura Mea; el nu se întoarce către Mine fără să dea rod, ci el face voia Mea şi îşi îndeplineşte rostul lui”, ne spune Domnul prin gura profetului Isaia (55, 11).