Ajunul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni

Miercuri, 18 ianuarie 2023, în ajunul Bobotezei, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a slujit la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, așa cum prevede rânduiala tipiconală, au fost citite ceasurile împărătești și obednița.

Apoi a fost săvârșită de către Înaltpreasfinția Sa, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare cu Vecernia praznicală.

Răspunsurile liturgice la strană le-a dat Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul împreună cu slujitori şi creştinii Catedralei Episcopale au mers în procesiune la fântâna din curtea Catedralei, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei.

La final, Înaltpreasfinţitul PETRU, a ţinut un cuvânt de învăţătură prin care a vorbit credincioşilor despre importanţa şi necesitatea Aghesmei Mari, referindu-se și la slujba ajunului Bobotezei: „Ziua de Ajun este bogată atât sub aspect liturgic, prin slujbele bogate care se săvârşesc în Biserici, cât şi prin faptul că cei credincioşi postesc într-un mod deosebit în aceste zile de Ajun. În Biserici se săvârşesc Sfintele Liturghii însoţite şi de Privegheri pentru a preîntâmpina Sărbătoarea care urmează”.

La sfârșit toţi creştinii au luat Agheasma Mare, pentru a o avea în casele lor, întrucât aceasta are putere sfinţitoare asupra celor care se roagă lui Dumnezeu cu credinţă şi gustând din ea cu evlavie se tămăduiesc de boli, neputinţe şi alungă duhurile necurate.