Adunarea Ordinară a Protopopiatului Ungheni

Luni, 30 septembrie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în protopopiatul Ungheni s-a desfășurat Adunarea Ordinară a preoților, ce a avut loc în subsolul Bisericii în construcție din regiunea Ungheni-deal, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, al cărei paroh este preotul Sava BÂRLIGA.

În cadrul Adunării s-au pus în discuție diverse teme ce vizează activitatea pastoral-misionară a preoților protopopiatului! Tradițional – cum deja se obișnuiește în eparhia noastră, cu binecuvântarea chiriarhului nostru – în cadrul Adunării, a fost prezentat un referat cu tema: Cât de des trebuie și pot să se împărtășească credincioșii? Cât timp trebuie să postim înainte de primirea Sfintei Împărtășanii? Se poate administra Taina Sfintei Împărtășanii fără cea a Spovedaniei? Se poate da Sfânta Împărtășanie tuturor credincioșilor care iau parte la Sfânta Liturghie?” de către protoiereul-mitrofor, Valentin GAVRILIȚA, parohul Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir”, localitatea Semeni.

Participarea activă la viața Bisericii și la Sfintele Taine reprezintă o datorie pe care creștinii trebuie să o îndeplinească cu toată inima lor, nu impuși și nici constrânși, ci din dragoste față de Dumnezeu! De aceea, tema prezentată de protoiereul-mitrofor Valentin, este cât se poate de relevantă pentru creștinul de astăzi, fiindcă numai mărturisindu-și păcatele la preotul-duhovnic, cu pocăință și cu intenția sinceră de a nu mai repeta fărădelegile mărturisite, el poate fi mădular viu al lui Hristos (cf. Romani 12:5; 1 Corinteni 12:27). Tema susținută i-a provocat pe preoții prezenți la o discuție interesantă, fiecare expunând situații din experiența sa pastorală privind Taina Spovedaniei, Taina Împărtășaniei, postul și atitudinea creștinilor față de acestea!

În cadrul Adunării, Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, ipodiaconul Ioan GAJIM, a fost prezent în mijlocul preoților pentru a-i invita pe ei și pe tinerii parohiilor lor la cel mai de amploare eveniment al Episcopiei noastre- Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Episcopia de Ungheni și Nisporeni (ITO EUN 2019), care anul acesta va avea loc în municipiul Ungheni!

Joi, 31 octombrie, – în vacanța de toamnă – la ora 8:00, tinerii sunt așteptați la catedrala episcopală „Sfântul Binecredinciosul Kneaz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, pentru a participa la Dumnezeiasca Liturghie ce va fi oficiată de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, dimpreună cu un sobor impunător de preoți din eparhia noastră, după care se vor deplasa la Palatul de Cultură al municipiului, care este la câțiva pași de sfântul locaș, și vor participa la conferința cu tema „Tânărul creștin și provocările lumii contemporane”!

Cu un Cuvânt către Tineri și cu un mesaj cu totul special, va veni Preasfințitul Episcop PETRU, dar și alți preoți și teologi bine pregătiți ai eparhiei noastre:

  • Protoiereul Nicolai BOIAN, cleric al catedralei „Sfântul Binecredinciosul Kneaz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, cu tema: Fecioria – pas important în formarea familiei fericite”;
  • Protoiereul Octavian SOLOMON, cleric al parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, localitatea Sărata-Galbenă, Hîncești, cu tema: „Dezvrăjirea capcanelor sectare”;
  • Protoiereul Petru CIOBANU, paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, orașul Nisporeni, cu tema: „Avortul sau genocidul contemporan”; și
  • Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, ipodiaconul Ioan GAJIM, cu tema: „Viața tânărului ancorată în Hristos”.

Deși preoții protopopiatului știu acest lucru foarte bine, li s-a reiterat importanța lucrării pastoral-misionare în rândul tinerilor, care sunt setoși de a afla cuvintele vieții veșnice și de a ști că cineva este alături de ei, care să-i sprijine necondiționat și să-i îndrume pe calea corectă în viață, conștientizând că tinerii sunt viitorul Bisericii, dar până atunci ei sunt prezentul.

Articol semnat de ipodiaconul Ioan GAJIM