Adresarea Preafericitului Patriarh KIRIL cu prilejul Zilei treziei

Iubiți întru Domnul Preasfințiți arhipăstori,

cinstiți preoți, dragi frați și surori!

 

Acum, de sărbătoarea Tăierii capului Botezătorului Domnului Ioan, când tipicul prevede post strict, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis ca să se marcheze Ziua treziei. Această dată a fost aleasă ca amintire despre importanța spirituală a stilului de viață cumpătat și ca amintire despre consecințele tragice a abuzului de alcool.

Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur ne atenționează că nu-i vinul rău, ci neînfrânarea este rea; vinul este darul Domnului, iar excesul – invenția diavolului (Cuvânt despre mucenici). Corectitudinea acestor cuvinte se confirmă prin amintirea evenimentului, când la serbare în cinstea zilei sale de naștere, împăratul Irod, având conștiință întunecată de băuturi amețitoare, a neglijat cinstirea lui Ioan Botezătorul de către întregul popor, a uitat și respectul său față de acest om drept și a dat nebuna poruncă de a-i tăia capul bărbatului ,,mare înaintea Domnului” (Luca 1, 15).

Biserica îndeamnă pe fiecare creștin de a arăta exemplu de înfrânare și abstinență. Este îmbucurător să menționăm faptul că, în ultimii ani, tot mai multe persoane se refuză de obiceiuri dăunătoare și dependențe păguboase, alegând stilul de viață sobru. S-a mărit numărul organizațiilor eparhiale și parohiale, care ajută celor pătimași să învingă dependența de alcool și alte dependențe. Din păcate, această problemă rămâne actuală. De aceea este important și în viitor să depunem efort pentru a rezolva problema dată.

Pentru rugăciunile cinstitului măritului Prooroc Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan, Iubitorul de oameni Dumnezeu să ne ajute să petrecem viața noastră în înfrânare și ,,întru toată bunăcuviința și curățenia”  (1 Timotei 2, 2).

 

 

 + KIRIL

 

PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI AL ÎNTREGII RUSII