A fost petrecut pe ultimul drum vrednicul de pomenire Arhimandritul MINA Dobzeu

Azi, 9 iunie 2018, în Catedrala Episcopală din Huși, România, un sobor de Ierarhi, preoți, diaconi și mulțime de credincioși au petrecut pe ultimul drum  pe vrednicul de pomenire, Preacuviosul Arhimandrit MINA (Dobzeu), fost viețuitor al Mănăstirii Hîcnu, unde cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, ca reprezentant din partea Episcopiei noastre a fost delegat, duhovnicul mănăstirii Hîncu, Arhimandritul PAVEL (Tabacari).

Părintele Mina Dobzeu s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (pe teritoriul actual raionului Nisporeni, Republicii Moldova).

La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu, iar la sfîrșitul lunii martie 1944, de praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, își amintea părintele MINA – „ne-am refugiat în România, împreună cu părintele stare, eram zece călugări. am mers timp de 20 de zile cu o căruță cu cai și un car cu patru boi.” În timpul vieții părintele Mina a vizitat mănăstirea Hîcnu, de mai multe ori discutînd cu Preasfințitul Episcop PETRU, mai multe aspecte duhovnicești cît și despre istoria mănăstirii din acele timpuri. În timp ce se afla pe patul de suferință, Preasfinția Sa, l-a vizitat pe părintele Arhimandrit Mina la Huși.

Astăzi, Părintele Arhimandrit PAVEL (Tabacari), a transmis mesul de condolianțe al Preasfințitului PETRU, menționînd: „Cu profundă întristare și nespusă durere, Preasfințite Părinte, am aflat despre trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Mina DOBZEU, cel care a avut o credință arzândă, iar viața toată i-a fost o mărturisire nestrămutată a Celui care este Calea, Adevărul și Viața! (In 14, 6) .

În Sfânta și Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului Testament aflăm niște cuvinte atât de pline de înțelepciune care l-au caracterizat în totalitate pe părintele Mina, căci el într-adevăr n-a fost neîncrezător cuvintelor Domnului, și iubindu-L pe El, I-a păzit poruncile (Ecclesiasticul 2, 16), și la acea vârstă fragedă de 13 ani, și-a manifestat hotărârea dârză să înceapă nevoința la mănăstirea Hâncu (Republica Moldova).

Pentru multe suflete, părintele va rămâne flacără puternică, pentru că a mărturisit credința ortodoxă în acele timpuri grele ale comunismului și nu s-a rușinat a-L mărturisi pe Hristos, chiar dacă a suferit grele încercări: umilire, persecutare și închisoare! El a fost sare a pământului, dând gust vieții duhovnicești a fiecărui credincios care a avut ocazia măcar o dată în viață să-l cunoască pe părintele arhimandrit. Printre aceștia mă număr și eu, fiindcă de multe ori discutam cu părintele Mina și cuvintele lui erau lucrătoare și cu putere.

Este firesc să ne întristăm pentru trecerea de la cele vremelnice la cele veșnice a părintelui Mina, dar ne mângâiem prin speranța învierii! Fie-i luminată trecerea părintelui Mina în lumea celor drepți și Domnul să-l așeze în corturile drepților; iar îndoliatei episcopii a Hușilor, putere și ajutor sfânt de la Dumnezeu, ca să-l prohodiți pe cel adormit întru Domnul, pe părintele Mina.

Bucurați-vă întru Domnul de mărturisitorul neabătut pe care l-ați avut și care acum se roagă Domnului pentru voi, cei care i-ați fost aproape până la ultima suflare! Vă îmbrățișăm cu dragoste frățească și vă asigurăm de pomenirea în rugăciunile noastre a nou-adormitului părinte arhimandrit Mina!