Sâmbătă, 8 septembrie 2018, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Peticeni, raionul Călărași.
Pentru prima dată în istoria bisericii satului Peticeni, din momentul punerii pietrei de temelie în anul 1917, Chiriarhul locului a slujit Liturghie Arhierească în această parohie. Creștinii dornici de slujire arhierească, de care nu au avut parte timp de 99 de ani, l-au primit cu deosebită dragoste pe Preasfințitul Episcop Petru.
În timpul vohodului mic parohul bisericii Preotul Oleg CELMEA, a fost decorat de către Ierarh cu înalta distincție, dreptul de a purta Paliță, pentru activitatea rodnică ce o desfășoară în cuprinsul parohiei încredințate.
După citirea pericopei evanghelice Preasfinţia Sa, a explicat credincioşilor ideia pericopei evanghelice de stăzi relatînd şi momente din viaţa Sfinţilor Mucenici Adrian şi Natalia: „Marele prigonitor al Bisericii lui Hristos, păgânul împărat Maximian, omorând pretutindeni mulţi creştini, a mers în Nicomidia, cetatea Bitiniei, şi a intrat mai întâi în capiştea idolească, de s-a închinat necuraţilor zei. Apoi, căzând cu faţa în jos înaintea idolilor, a adus necuratele lor jertfe, împreună cu toţi cetăţenii. După aceea a poruncit ca pe cei ce cred în Hristos, să-i caute şi să-i aducă la chinuire. Îngrozirea lui era înfricoşată asupra acelora ce ar ascunde un creştin; iar acelora ce ar şti undeva un creştin ascuns şi ar spune sau îl va prinde singur şi-l va aduce la judecată, îi făgăduia daruri şi cinste.
Atunci se dădeau la moarte vecini pe vecini şi tată pe fii; pe de o parte, temându-se de îngrozirea împărătească, iar pe de alta, aşteptând plata. Pentru aceea, oarecare din păgâni, apropiindu-se de mai marii oştilor, au zis: „Iată, creştinii s-au ascuns în peşteră. Eu i-am auzit acolo în noaptea aceasta, cântând şi rugându-se Dumnezeului lor”. Atunci îndată s-au trimis ostaşi, care, alergând degrabă şi ajungând la acea peşteră, au prins pe toţi creştinii câţi au fost în ea, adică 23 de bărbaţi, şi, legându-i cu lanţuri de fier, i-au adus în cetate ca să-i pună înaintea împăratului.
În vremea aceea împăratul mergea la jertfe cu careta spre capiştea idolească. Pe cale l-au întâmpinat ostaşii, care duceau pe acei creştini legaţi, şi i-au zis: „O, împărate, iată aceştia sunt potrivnicii poruncii tale, care batjocoresc pe mai-marii noştri zei”. Iar împăratul, oprind careta, a poruncit să-i aducă mai aproape de el pe cei legaţi; deci i-a întrebat: „De unde sunteţi?” Iar ei au răspuns: „Suntem născuţi aici, iar cu credinţa suntem creştini”. Zis-a împăratul către ei: „N-aţi auzit oare ce fel de chinuri sunt pregătite acelora ce se numesc creştini?” Răspunseră sfinţii: „Am auzit şi am râs de nebunia ta şi chiar de satana cel ce lucrează în fiii necredinţei şi cărora tu le eşti începător”.”
La final a fost oficiat un Te Deum de mulţumire la finele căruia mai mulţi ctitori şi binefăcători au primit Diplome Arhiereşti.