În seara zilei de joi, 26 septembrie 2019, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat slujba privegherii şi Cinul Înălţării Sfintei Cruci, la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.
La această slujbă solemnă au participat Secretarul Eparhial, Preot Vadim COROSTINSCHI și soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei.
După CINUL ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI, toţi creştinii au trecut închinându-se Semnului de Viață Făcătoarei Cruci după care au fost unşi cu untdelemn sfinţit.
La final, Stăpânul a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa acestei sărbători în viaţa creştinilor şi puterea Sfintei Cruci asupra vrăjmaşului.
Preasfinţitul Episcop PETRU a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale Crucii şi ale asumării ei: „Crucea nu este înţeleasă ca un lemn pe care îl purtăm pe umăr, ci ca o povară interioară purtată pe umerii sufletului. Crucea este o neîmplinire, o neputinţă, o suferinţă, o nefericire, este conştiinţa finitudinii şi fragilităţii condiţiei umane, conştiinţa că avem limite, că nu putem împlini tot ceea ce dorim şi că deşi dorim să fim mai tari, constatăm că suntem slabi. Crucea poate să fie o copilărie fără părinţi sau o familie fără copii, o văduvie pe întreagă viaţa, o boală incurabilă, o patimă nevindecată sau poate să fie o tristeţe că nu am împlinit ceea ce am fi dorit să facem. Această răstignire interioară între o dorinţă sfântă şi o realizare modestă sau neîmplinită, o răstignire între ideal şi eşec, toate aceste forme care marchează viaţa prin suferinţă sau nefericire sunt înţelesuri duhovniceşti ale crucii. Când Mântuitorul spune Fiecare să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze înseamnă că doreşte să umple cu prezenţa iubirii Sale sfinţitoare suferinţa noastră pentru a o transforma în tărie duhovnicească, şi anume în întărire în credinţă şi în apropiere de El”.