Duminică, 6 septembrie 2020, în Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” din satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni a avut loc un Simpozion ştiinţifico-artistic dedicat albinăritului şi produselor apicole, organizat de Secţia de Cultură a Raionului Ungheni în parteneriat cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la această frumoasă şi importantă activitate de sorginte cultural, a luat parte şi prot. Ştefan RÎMBU, Preşedintele Sectorului Relaţii Culturale al Episcopiei de Ungheni şi Nisporei, ca urmare a invitaţie parvenite din partea Secţiei de Cultură a raionului Ungheni.
După cuvântul de salut al Dn-ei Tatiana LAZĂR, Vice Preşedinte al Raionului Ungheni, şi al Dn-ei Diana DICUSARÎ, Directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, moderatorul Simpozionului, Dnl Tudor COLAC, doctor în etnologie şi cercetător ştiinţific, a deschis sesiunea de comunicări ştiinţifice pe diverse teme legate de albinărit şi produsele apicole.
Prin aceste comunicate, cei care le-au expus – Dnl. Tudor COLAC, Dna Diana DICUSARÎ, Prot. Ştefan RÎMBU, Dna Viorica DOBZEU, Dna Olga PASCARU, Dna Ina BILEŢCHI, Dna Tatiana BABIN, Dna Viorica CREŢU – au prezentat informaţii interesante şi utile despre apicultură, din cele mai vechi timpuri, până în prezent, prin care s-a vorbit de frumoasa, dar şi anevoioasa îndeleticire a albinăritului, cât şi despre multiplele foloase şi beneficii terapeutice aduse omenirii de albină şi produsele apicole – mierea, propolisul, nectarul, ceara.
Reprezentantul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, prot. Ştefan RÎMBU, a prezentat comunicatul ştiinţific Produsele apicole descrise în surse teologice prin rituri şi credinţe.
În timpul Simpozionului au prezentat momente artistice Formaţiile Folclorice „Răzeşii”, „Doina Prutului” şi „Rădencele”.
Şi dacă a fost o activitate dedicată apiculturii, bineînţeles că a fost şi vernisarea unei expoziţii de produse apicole şi gastronomice tradiţionale ale unor albinari iscusiţi.
La final au fost înmânate participanţilor diplome şi certificate, după care organizatorii au adus sincere mulţumir tuturor participanţilor şi partenerilor care i-au ajutat să înfăptuiască această frumoasă activitate.