Sfinții Mucenici Eustație și Teopista, și cei doi fii, Agapie și Teopist – ocotitori ai familiilor

Sfântul Mare Mucenic Eustație, împreună cu soția sa, Teopista, și cei doi fii, Agapie și Teopist, sunt unii din primii martiri creștini, de la începutul secolului al II-lea, fiind ocrotitori ai familiei și făcători de minuni. Sunt serbați în calendarul ortodox în data de 20 septembrie / 3 octombrie.

Înainte de a fi botezat creștin, Sfântul Mare Mucenic Eustație/ Eustațiu se numea Placida (Placidus / Plachida/ Placid) și a fost unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian (98-117). Își dovedise abilitățile în luptă din timpul lui Tit, în anul 70, când a fost înconjurat și dărâmat Ierusalimul. Soția sa se numea Tatiana.

În timp ce se afla la vânătoare, urmărind un cerb, a văzut între coarnele acestuia chipul Sfintei Cruci și a Mântuitorului Iisus Hristos, care i-a vorbit, precum i-a vorbit lui Saul în drum spre Damasc: „O, Placide! pentru ce mă prigonești ? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi prin lucrările tale cele bune.”

Pătruns de această revelație divină, la scurt timp, generalul s-a botezat creștin împreună cu soția și cei doi fii. Au primit la botez numele de Eustație, Teopista (soția) Agapie și Teopist (fiii).

După primirea botezului, Eustație s-a dus să mulțumească lui Dumnezeu în pădurea unde i se arătase Hristos pe chipul Sfintei Cruci. Aici, pentru a doua oară, Domnul i s-a arătat și l-a îndemnat să își arate credința sa și să nu se teamă de încercările ce vor urma să vină asupra sa, căci El îl va păzi.

Așadar, nu după mult timp, necazurile au început să apară. Toți slujitorii și toate animalele lui Eustație au început să se îmbolnăvească și să moară. Luându-și familia, a plecat din oraș în ascuns, s-a urcat într-o corabie pentru a merge în Egipt. Pe drum, soția a fost luată în robie de corăbier, iar animalele sălbatice i-a răpit pe cei doi copii ai săi căci Dumnezeu încerca credința și răbdarea lui Eustație prin încercări grele. Rămas singur, Sfântul Mare Mucenic Eustație a ajuns în satul Vadisie, unde la început a lucrat pentru o bucată de pâine. După ce a câștigat încrederea sătenilor, a fost pus paznic al pământurilor satului. A rămas acolo timp de 15 ani.

Tot în acele vremuri, barbarii au năvălit peste romani. De aceea, împăratul a pus slujitorii să îl caute pe iubitul său general Plachida. În mod miraculosu, l-au găsit în satul unde locuia foștii lui soldați. La rugămințile lor, sfântul a acceptat să fie din nou general. Peste puțin timp, a descoperit printre ofițerii săi doi tineri care s-au dovedit a fi chiar băieții lui pierduți cu ani în urmă. Aceștia fuseseră salvați de fiarele sălbatice de niște păstori. Ca să se arate slava lui Dumnezeu și mai mult, în timpul unui război, Sfântul Mare Mucenic Eustație a descoperit-o pe soția lui chiar în locul unde își pusese cortul. Corăbierul care o răpise murise la scurt timp după ce o luase cu forța cu el.

Convertit la creștinism, a fost persecutat, torturat și ucis, împreună cu soția sa Teopista și cu fiii lor Agapiu și Teopist.

Sfântul Mare Mucenic Eustație este reprezentat în haine militare, cu suliță, uneori singur, alteori împreună cu familia. În unele icoane sfântul apare pe cal, alături de cerb și crucea lui Hristos ca semne distinctive.

Sinaxarul lunii septembrie