Povesteau ucenicii Cuviosului Kukșa de la Odessa că el nu era prea vorbăreț. Învățătura lui era scurtă și conținea tot ceea ce este de folos pentru mântuire.
Tinerilor sfântul le poruncea să-și înfrâneze simțurile, mai ales vederea, și le poruncea să se roage astfel: „Maica Domnului, păzește-mă pe mine în curățenie sufletească și trupească”.
Despre mersul la biserică sfântul învăța că nu trebuie să ne grăbim spre biserică, chiar dacă se întâmplă să întârziem, ci să mergem fără grabă, făcând liniștiți rugăciunea. Iar dacă se întâmplă să mergem împreună cu cineva, atunci să nu mergem alături, ci la o oarecare distanță, ca să nu vorbim și să facem rugăciunea lui Iisus pe cale.
Un ucenic l-a întrebat pe Cuviosul Kukșa cât ar trebui să doarmă monahul. Și I-a răspuns: o jumătate de ceas, motivând cu viața Sfântul Achachie unde se spune ca dormea foarte puțin. Ucenicul nu a crezut cuvintele sfântului. Dimineața însă, nu a putut să se scoale din pat din cauza durerilor de spate. A fost chemată salvarea și a fost dus la spital, unde timp de șase zile nu a dormit. A venit la el un anume profesor care I-a spus:
– Noi te lecuim și nimic nu ajuta. Îți aduci cumva aminte din ce cauză te-ai îmbolnăvit?
– Mi-am adus aminte, a răspuns ucenicul. Și I-au venit în minte învățăturile primite de la Sfântul Kukșa.
Sfântul Kukșa sfătuia că toate lucrurile noi și alimentele să le însemnăm cu semnul Sfintei Cruci și să le stropim cu agheasmă. Dimineața și seara înainte de culcare să stropim camera sau chilia cu agheasmă. Un alt ucenic povestește ca la întrebat pe Cuviosul Kukșa de ce trebuie stropită chilia cu agheasmă. Și i s-a răspuns că este de folos. Și la trei zile de la aceasta discuție stând în chilie cu sfântul, ucenicul a văzut că în timp ce acesta stropea cu agheasmă toți demonii alergau cu spor spre ușă, însă nu reușeau, fiindcă cădeau unul câte unul.
Se spune despre sfântul Kukșa că în fața nimănui nu se lingușea și nu căuta să placă oamenilor, nu se temea să arate păcatele, nu se uita la rangul lui, ci îl mustra cu delicatețe și cu dragoste ca să-I trezească conștiința și să-l miște către pocăință.