Simpozion la Mănăstirea Dervent despre Rezistența Bisericii Ortodoxe sub prigoana ateistă

Recent, Departamentul Relații Culturale de pe lângă Arhiepiscopia Tomisului – Constanța (România), a organizat un amplu Simpozion, pe tema „Rezistența Bisericii Ortodoxe sub prigoana ateistă”. Acest simpozion a fost organizat în Mănăstirea Dervent, la parterul viitoarei Basilici, care va servi drept sală de conferințe.

Cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la acest Simpozion a luat parte și prot. Ștefan RÎMBU, Președintele Sectorului Eparhial Relații Culturale, întrucât Arhiepiscopia Tomisului cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni, se află într-o frumoasă colaborare, prin Departamentele Relații Culturale.

Scopul și importanța acestui minunat Simpozion, a fost ca să informeze despre curajul și jertfa celor care, fiind creștini ortodocși, au opus rezistență regimului prigonitor asupra Bisericii, de până la anii 90.

Simpozionul a fost deschis cu un cuvânt de salut, de înaltă apreciere și de menționare a importanța și necesitatea organizării, de către Înalt Preasfințitul TEODOSIE, Arhiepiscop de Tomis;  Preasfințitul VISARION, Episcopul de Tulcea și Arhimandritul ANDREI, starețul Mănăstirii Dervent.

După aceasta, au fost prezentate referate, cu informații științifice și cercetări arhiologice, de către oameni de știință, istorici, cercetători arhiologici, teologi,  doctori habilitați și profesori universitari. Toți aceștea, în număr de 12, prin prezentările lor, au evidențiat jertfelnicia martirică a tuturor celor prigoniți pentru drapta credință, în perioada ateistă a secolului XX. De menționat în mod deosebit, a fost faptul că, irom. ATAL de la mănăstirea Dervent, în prezentarea sa a vorbit despre credința și martirajul suferit de părintele VICHENTIE, fost vețuitor al mănăstirii Dervent, dar care apoi a fost ucis la Bender dimpreună cu mama sa Gliceria. Viața și chinurile acestor doi mărturisitori, Vichentie și Glicheria, alcătuiesc actualul dosar propus spre canonizare, în cadrul Mitropolieie Chișinăului și a întregii Moldove, de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care este și Președintele Comisiei pentru Canonizare, al mitropoliei menționate.