Prăznuirea Icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea” la mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu

După o tradiție bine așezată, la mănăstirea Hîncu prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” este sărbătorită cu un mare fast prin faptul că un prestol din cele trei de la al doilea nivel al Catedralei Episcopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” este închianat în cinstea acestei icoane.

În dimineața acestei zile de Joi, 7 februarie 2019, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte şi pe Marele Ierarh Grigorie Teologul, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat sfințirea Prestolului Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în biserica de iarnă Adormirea Maicii Domnului din complexul mănăstirii Hîncu.

Preasfinţia Sa înconjurat de un sobor ales de preoți și slujitorii sfintei mănăstiri împreună cu obștea monahală în frunte cu omagiata maica stareță, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) s-au adunat la rugăciune în biserica de iarnă ,,Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii, pentru a da cinste icoanei făcătoare de minuni „Potolește Întristările Noastre”.

Printre cei care i-au coliturghisit Stăpînului nostru au fost, Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Brăguța) și Duhovnicul Mănăstirii Hîncu, Arhimandritul PAVEL (Tabacari).

La finele Sfintei Liturghii Chiriarhul însoțit de soborul preoților slujitori a săvîrșit  în faţa icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” un Te Deum de mulțumire pentru toți omagiații zilei de astăzi citind și rugăciunea către Preasfînta Născătoare de Dumnezeu din cadrul acatistului.

Tot aici au fost felicitați toți omagiații  zilei de astăzi primind cadouri din parte Ierarhului

După Sfînta Liturghie, toți cei prezenți s-au deplasat în Catedrala Episcopală ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la al doilea nivel, în fața altarului închinat icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” unde au cîntat imne și cîntări de laudă din slujba hramului acestui prestol.

Scurt istoric:

La poalele codrilor falnici, pe un loc liniștit și pitoresc, unde izvoarele murmură enigmatic, prin binecuvîntarea Bunului Dumnezeu, în anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, marele stolnic Mihalcea Hîncu.

După redeschidere în anul 1992, mănăstirea cunoaște o perioadă de înflorire și dezvoltare ca în anul 2000 la data de 27 octombrie, cînd sfînta mănăstire își sărbătorește ocrotitorul ceresc, cu stăruința Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și a maicii starețe, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), a fost pusă prima piatră de temelie a Catedralei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove.

Catedrala are două niveluri, altarul primului nivel poartă hramul în cinstea ,,Sfîntului Marelui Mucenic Pantelimon” iar la al doilea nivel sunt 3 altare: în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în cinstea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare și în cinstea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre”.