După porunca Mîntuitorului, membrii Bisericii văzute a lui Hristos, se roagă cu credință pentru toată lumea și pentru toți oamenii în dreapta credință de pretutindenea, vii și adormiți. Vreau să accentuiez aici, o categorie anumită de oameni pentru care Biserica se roagă ca Dumnezeu să reverse mila Sa asupra lor și să-i întărească în lucrarea cea bună. Într-o rugăciune din timpul Sfintei Liturghii, în mod special, se mijlocește în fața Domnului, pentru cei care iubesc fecioria, curățenia, trupească și sufletească.
Fecioria este o virtute înaltă și această virtute împărătească devine dumnezeiască cînd este armonizată cu dragoste de Dumnezeu! Fecioarele sunt poadoabe ale societății iar fecioarele înțelepte sunt podoabe ale sfințeniei.
Curățenia, trupească și sufletească, este o jertfă înaltă pe care o poate aduce fiecare, în dar, lui Dumnezeu! Cel sărac și cel bogat, cel căsătorit și cel tînăr, poate fi un exemplu al curățeniei. Cei curați cu inima sunt fericiți de Iisus Hristos, iar pentru cei ,,ce trăiesc în curăție” se roagă întreaga Biserică Ortodoxă Universală.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul culminat, al Euharistiei, adică după prefacerea Pîinii și a Vinului în Trupul și Sîngele lui Iisus Hristos, preotul în altar, aduce rugăciuni în taină pentru cîteva categorii de oameni. ,,( …) Încă Te rugăm: Pomeneşte, Doamne, pe toţi episcopii ortodocşi, care drept învaţă cuvântul adevărului Tău, toată preoţimea, cea întru Hristos diaconime şi tot cinul preoţesc şi monahicesc. Încă aducem Ţie această slujbă duhovnicească pentru toată lumea, pentru sfânta sobornicească şi apostolească Biserică; pentru cei ce în curăţie şi în viaţă cinstită vieţuiesc, pentru conducerea Țării. (…)”[1] Din aceste categorii de oameni pentru care se roagă preotul, categoria oamenilor care trăiesc în curăție trupească și au viață cinstită, sunt puse pe loc de întîietate. Menționarea binecredincioșilor în acest moment important de rugăciune, arată cît de importantă și bineplăcută Domnului, este nevoința oamenilor care se străduie să trăiască în curăție.
Vă dați seama stimați cititori că, ,,pentru cei ce în curăţie şi în viaţă cinstită vieţuiesc” se roagă toate bisericile ortodoxe, din toată lumea, la fiecare Sfîntă Liturghie. Acest fapt trebuie să bucure pe tot iubitorul de curăție și să-i întărească nădejdea sa, în scopul bine hotărît, de a fi curat în fața Domnului! Fapta lui, ascunsă și neștiută de nimeni de multe ori, este ca o lumînare care cuprinde întunericul cu flacăra luminii!
Dragi tineri, căutați să fiți curați, păstrîndu-vă Fecioria! Iubiți curățenia trupească și adăugați curățenia sufletească! Rîvniți la cele mai înalte daruri: ale înțelepciunii și comuniunii cu Dumnezeu!
preot Nicolai Boian
[1] Liturghier Ortodox. Rugăciunea de după Axionul Născătoarei de Dumnezeu din timpul Sfintei Liturghii.