PASTORALĂ LA ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS a ÎPS Arhiepiscop PETRU

Iubiți preoți și diaconi din parohii,
Preacuvioșilor și cuvioșilor

viețuitori ai sfintelor mănăstiri

și drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu,
din Episcopia de Ungheni și Nisporeni

 

Har vouă, pace și bucurie de la Hristos Cel înviat din morți,

iar de la noi, arhierești binecuvântări,

dimpreună cu străvechiul salut:

Hristos a înviat!

 

„Căci precum în Adam toţi mor, aşa şi în

Hristos toţi vor învia.” (I Corinteni 15, 20-22)

Dragi creștini,

Fără Cruce nu există Înviere, de aceea timp de șapte săptămâni am parcurs împreună urcușul duhovnicesc, după rânduiala noastră sfântă, prin post și rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe, prin citirea cărților duhovnicești, prin fapte de milostenie, prin spovedanie și prin împărtășire cu Sfintele Taine, ne-am pregătit pentru luminatul praznic al Învierii Domnului.

Cea mai mare din toate minunile Domnului și o pecetluire a lor este Învierea Domnului, ,,praznic al praznicelor și sărbătoarea sărbătorilor”. Învierea Domnului este ,,Sărbătoarea sărbătorilor” pentru că în ea se adună înțelesurile duhovnicești și tainice ale tuturor sărbătorilor din anul liturgic, toată teologia și toată spiritualitatea, toată slujirea și toată misiunea Bisericii în lume. De asemenea, dacă există un adevăr din care provin toate adevărurile creștine, atunci acest adevăr este Învierea lui Hristos. Și mai mult, dacă există vreo realitate din care provin toate realitățile nou-testamentare, atunci această realitate este Învierea lui Hristos. Și în cele din urmă, dacă există vreo minune evanghelică din care provin toate minunile nou-testamentare, atunci această minune este Învierea lui Hristos.

Prin Învierea Domnului s-a pus temeliei zidirii veșnice a credinței creștine, că suntem fii ai Învierii. Omul trebuie să trăiască învierea, prin ,,învierea sa mai înainte de obșteasca înviere”, adică prin pocăinţă și prin trecere la viaţa în Hristos. Minunea învierii lui Hristos este temelia Bisericii, temelia Creștinismului și a fiecărui creștin în parte.  Taina învierii ne aduce nouă toate veşnicele adevăruri: adevăruri despre om, despre Dumnezeu, despre viaţă, despre dragoste şi dreptate, despre păcat şi moarte, despre rai, despre iad, despre biruinţa asupra morţii, asupra păcatului şi asupra iadului, despre timp şi despre veşnicie, despre Mântuitorul şi mântuire, în general despre orice, care era necesar existenţei omeneşti, pentru viaţa cea veşnică în lumea lui Dumnezeu, văzută şi nevăzută. Datorită acestor adevăruri mărturisite, Învierea lui Hristos este sărbătoarea întregii lumi creștine, însă nicăieri nu este atât de luminoasă ca în Ortodoxie. În centrul vieţii noastre ecleziale, stă marea minune a învierii Domnului. Viaţa noastră nu poate fi concepută fără Dumnezeu, dar nici viaţa creştină nu-şi are rostul fără Învierea Domnului.

Învierea este transfigurare, este Lumină, este Iubire. Mântuitorul ne spune: „că Lumină am venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina, căci faptele lor erau rele. Că oricine face rele urăşte Lumina şi nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească.” ,,Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină.” (In. 3, 19 – 21). Sfântul Iustin Popovici ne spune următoarele: „oamenii l-au condamnat pe Dumnezeu la moarte, Dumnezeu însă, prin învierea Lui îi „condamnă” pe oameni la nemurire”. Prin aceasta omul trăieşte ca o fiinţă pascală, o fiinţă care trece de la deznădejde la nădejde, de la moarte la viaţă, de la întuneric la Lumină și de pe pământ la Cer.

   Iubiţii mei fii sufleteşti,

Slujba Învierii, ne recapitulează răscumpărarea din moartea păcatului zicând: ,,Ieri m-am îngropat împreună cu Tine, Hristoase, astăzi mă ridic împreună cu Tine, Cel ce ai înviat. Răstignitu-m-am ieri împreună cu Tine. Însuți împreună mă preamărește, Mântuitorule, întru Împărăția Ta”.

Hristos, Mielul lui Dumnezeu, a luat asupra Sa păcatele noastre și și-a asumat de bunăvoie moartea, care este consecința firească a păcatului. El, muritor după umanitatea Sa, dar nemuritor după dumnezeirea Sa, și Stăpân al vieții și al morții, a nimicit pentru noi toți stricăciunea, moartea, păcatul cu toate urmările lui. Noi ne împărtășim din darurile lui Dumnezeu prin Biserica Sa, care este Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească, pe care nici porțile iadului nu o va birui.

Anul de activitate, în cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, am binecuvântat să fie cu tema: Biserica – locul sfințirii, slujirii și euharistiei. Ce este Biserica? Biserica este adunarea tuturor celor ce cred în cuvântul Evangheliei propovăduit de către Iisus Hristos, care lucrează în viața lor și în viața socială acest cuvânt și care se află în comuniune mistică, prin Sfânta Împărtășanie, cu Hristos.

,,Toată taina credinței creștine se află în Biserică; toată taina Bisericii este în Dumnezeu-Omul; toată taina Dumnezeu-Omului stă în faptul că Dumnezeu S-a făcut trup și a sălășluit în trup toată plinătatea Dumnezeirii Lui, toate vredniciile și desăvârșirile Sale Dumnezeiești, toate Tainele lui Dumnezeu”, după cum spune Sfântul Iustin Popovici.

Binevestitorul Ioan cu Gură de Aur al în tâlcuirea primei epistole către Timotei spune: ,,Dumnezeu S-a arătat în trup. În aceasta este întreaga iconomie a mântuirii noastre. Cu adevărat, mare taină… Să luăm aminte: Sfîntul Apostol numește peste tot iconomia mântuirii noastre taină; și pe bună dreptate, fiindcă ea nu a fost cunoscută de toți oamenii, ba nici măcar Îngerilor nu le-a fost descoperită: însă ea se descoperă prin Biserică.”

Biserica este Trupul mistic, extins în lume al lui Hristos. Mântuitorul Hristos ne-a spus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el. (In. 6, 53-56.)

Aceste cuvinte sunt temelia legăturii mistice reale dintre oameni și Hristos, care creează Trupul mistic al lui Hristos, care este Biserica din care vine ca izvor și al învierii noastre.

Iubiți fraţi şi surori întru Hristos-Domnul cel Înviat!

 De Învierea Domnului, când toate s-au umplut de lumină și de iubire: cerul și pământul și cele de desubt, ,,să ne luminăm cu prăznuirea, unul cu altul și să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

 

Vă îmbrățișez cu părintească dragoste și dorindu-vă sărbători fericite, vă zic:

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

PETRU,

ARHIEPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

Dată la Reședința noastră din mun. Ungheni,

la Luminatul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos,

Anul Mântuirii 2025