Marţi 4 iulie 2017, în orașul Victoria, judeţul Braşov s-a desfăşurat ediţia a XIV-a, a Festivalului internaţional de toacă şi clopote „Cântecul care zideşte”. Acest Festival se desfăşoară din anul 1995 încoace, datorită organizării impecabile a părintelui Octavian SMĂDU, paroh al bisericii menţionate, în colaborare cu Primăria locală şi cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului. Întrucât anul acesta, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, pe data de 17 aprilie, a desfăşurat la Palanca, raionul Călăraşi, Festivalul de clopote şi toacă, unicul în Republica Moldova, au intrat în vizorul organizatorilor Festivalul internaţional de toacă şi clopote din or. Victoria. Astfel, Eparhia noastră a primit din partea organizatorilor, invitaţie de a fi prezentă la respectivul Festival. De aceea, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la festivalul menţionat, a fost delegat din partea Episcopiei, prot. Ştefan RÎMBU, Preşedintele Sectorului Eparhial Relaţii Culturale, dimpreună cu un grup de copii.
Scopul şi importanţa Festivalului de toacă şi clopote de la Victoria, este de ai familiariza şi ai face pe copiii de toate vârstele, să îndrăgească şi mai ales, să stăpânească talentul de a suna clopotele şi toaca, dar totodată de a perpetua prin tânăra generaţie frumoasa tradiţie bisericească a cântecului de clopote şi toacă. În acest scop, anul acesta au participat peste 90 de copii între 5 şi 14 ani, din mai multe judeţe din România, dar şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Republica Moldova, Serbia şi Ungaria.
Încă de dimineață, copiii, unii însoţiţi de preoţi, alţii cu familiile lor, s-au prezentat la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din orașul Victoria, de unde, îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei din care proveneau, au făcut un marş al portului popular în sunete de toacă până la primăria oraşului Victoria, unde au discutat cu domnul primar Gheorghe CRISTIAN, apoi au mers la Casa de Cultură, iar de aici s-au întors spre biserică, unde s-a desfăşurat Festivalul.
În curtea bisericii, prot. Ştefan a încântat pe cei prezenţi cu sunetul de clopote, sunate în stilul specific bisericilor din Republica Moldova. Apoi toţi copiii, dimpreună cu însoţitorii lor au intrat în biserică, unde la toaca amenajată, au impresiont fiecare prin talentul lor, bătând cu multă isteţime toaca.
În cuvântul oferit, atât la primărie, cât şi la biserică, prot. Ştefan RÎMBU a ţinut să mulţumească organizatorilor pentru invitaţia oferită şi primirea călduroasă, asigurându-i pentru viitor pe organizatori de colaborare pe tărâm cultural. La rândul lor organizatorii şi gazdele au adus sincere mulţumiri Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, pentru disponibilitatea şi bunăvoinţa de a fi prezent la acest consacrat Festival de toacă şi clopote, prin delegatul menţionat dimpreună cu grupul de copii.
La finalul concursului, toţi participanţii au primit premii şi diplome. În semn de recunoştinţă şi gratitudine pentru prezenţă, i s-a oferit Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, diplomă de participare din partea organizatorilor.