Parohia „Sf. Ioan Botezătorul”, s. Pîrlița

Istoria bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din s. Pîrlița, r. Ungheni

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”.

Localitatea: s Pîrlița, r. Ungheni.

Anul înființării: 1911.

Preot paroh: Protoiereu Simion CULEAC.

Slujiri arhierești (ultima): 11 septembrie 2019.

 

În anul 1911 au început lucrările de construcție a bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din satul Pîrlița, raionul Ungheni. Preotul Haralambie HAREA și artitectul Vladimir ȚIGANENCO au început zidirea locașului sfânt.

În anul 1924 lucrările au fost finalizate. Tot în acest an biserica a fost sfințită.

În anul 1941, în timpul celui de-al Doilea război mondial, locașul sfânt a fost incendiat.

În anul 1989 a început reparația bisericii de către enoriași în frunte cu Preotul Iliodor Eloi. În 1994 locașul sfânt a fost sfințit de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldovei. La serviciul divin au participat preoți din raionul Ungheni și credincioși din localitate.

În perioada 1991-2017 paroh al bisericii a fost Protoiereul Iliodor ELOI.

La data de 11 ianuarie 2018 în funcția de paroh, prin decretul Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a fost numit Protoiereul Simion CULEAC.

La 11 septembrie 2019 Preasfințitul PETRU a oficiat Sfânta Liturghie în parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Pîrlița. Alături de Chiriarh la această slujbă praznicală au coliturghisit sobor de preoți și diaconi, printre care Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța) și Protopopul Circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU.

În această parohie se desfășoară rodnică activitate misionară, socială și filantropică.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, s. Pîrlița, r. Ungheni.