Parohia „Întâmpinarea Domnului”, mun. Ungheni

Istoria bisericii „Întâmpinarea Domnului” din mun. Ungheni

Biserica „Întâmpinarea Domnului”.

Localitatea: mun. Ungheni (cartierul Tineretului).

Anul înființării: 2010.

Administrator: Protoiereu Dionisie DOGOTARI.

Slujiri arhierești (ultima): 15 februarie 2016.

 

Biserica „Întâmpinarea Domnului” se află în preajma Liceului Teoretic „Gh. Asachi” din muninicipiul Ungheni. Școala și Biserica Ortodoxă mereu au fost alături. Reieșind din necesitatea apropierii între aceste două instituții, dar și pentru necesitatea spirituală a creștinilor, a fost realizată această construcție.

Lucrările de construcție au fost administrate de mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” din mun. Ungheni. Locașul sfânt se află în administrarea acestei mănăstiri. Biserica a fost zidită timp de trei ani.

Piatra de temelie a fost pusă la 06 mai 2010 de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, înconjurat de Preasfințitul SAVA, Episcop de Tiraspol și Dubăsari, Preasfințitul PETRU, Episcop de Hîncu și un sobor de preoți. Arhitectul edificiului este domnul Alexandru STALCO.

La 11 septembrie 2013, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat rânduiala sfințirii Prestolului.

La 20 septembrie 2013 Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a oficiat slujba sfințirii bisericii, după care a urmat Sfânta și Dumnezeiască Liturghie. În timpul slujbei ctitorii au fost decorați cu dinstincții bisericești. La eveniment a fost prezentă conducerea raionului Ungheni.

La data de 15 februarie 2016, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie în această biserică. Alături de Ierarh au liturghisit preoți din cadrul eparhiei, stareții mănăstirilor eparhiale. La slujbă au fost prezenți creștini din oraș, starețele mănăstirilor eparhiale, primarul municipiului Ungheni, domnul Alexandru AMBROS.

Administrator al bisericii este Protoiereul Dionisie DOGOTARI.

 

Contacte:

Biserica „Întâmpinarea Domnului”, mun. Ungheni.