Parohia Condrătești

Istoria bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Condrăteşti, r. Ungheni

 

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Condrătești, r. Ungheni.

Anul înființării: 1803.

Preot paroh: Protoiereu Vasile CEBAN.

Slujiri arhierești (ultima): 13 noiembrie 2014.

 

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Condrăteşti, raionul Ungheni, a fost construită în anul 1803 (biserică din lemn). Sfântul locaș a fost înzestrat cu cărţi în limba română, tipărite peste Prut.

Când s-a sfinţit biserica de piatră, în anul 1911, sătenii au înzestrat-o cu obiecte scumpe şi icoane noi, dar le-au transferat aici şi pe cele care le aveau în biserica mai veche din lemn.

În anul 1917 la biserică a fost hirotonit ca preot Dimitrie RUSU, iar în anul 1922, la parohie a fost rânduit și cântărețul Vasile BODRUG. Ulterior, în anul 1926, preot la biserică a fost numit Gheorghe NEAGA.

În perioada sovietică biserica a fost închisă, dar sfântul locaș s-a păstrat foarte bine. Toate icoanele, toate lucrurile şi în genere locaşul bisericii în întregime au fost apărate de către credincioşii din sat.

În anul 1989 biserica s-a redeschis. În funcția de paroh a fost numit Protoiereul Serghei GALIŢ, mai apoi Preotul Gheorghe GEVERDAN şi Egumenul FLAVIAN.

Din anul 1992 până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Vasile CEBAN.

La data de 13 noiembrie 2014 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în această biserică a fost oficiată de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni. Alături de Ierarh au coliturghisit preoții protopopiatului Ungheni. La serviciul divin au fost prezenți creștini din satul Condrătești.

 

Contacte:

Biserica  „Acoperământul Maicii Domnului”, s. Condrătești, r. Ungheni.