Parohia Buciumeni

Istoria bisericii „Tuturor Sfinților” din s. Buciumeni, r. Ungheni

Biserica „Tuturor Sfinților”.

Localitatea: s. Buciumeni, r. Ungheni.

Anul înființării: 1822.

Preot paroh: Protoiereu Serghei MIZIN.

Slujiri arhierești (ultima): 21 decembrie 2013.

 

Biserica „Tuturor Sfinților” din satul Buciumeni, raionul Ungheni, a fost zidită în anul 1822. Din spusele bătrânilor, se presupune că biserica a fost construită mai înainte (unele icoane, obiecte de cult şi vase liturgice din biserică datează din anul 1822). Locașul este ridicat din cărămidă, în forma Sfintei Cruci, de către o cucoană.

Din puţina arhivă rămasă, aflăm că în anii 1933-1934 în biserică a păstorit Preotul FILIPOV. Din spusele bătrânilor, se știe că în această biserică au mai oficiat sfintele slujbe Preoții – Andrei și Marchian.

În anul 1944 biserica a fost închisă. În timpul prigoanei comuniste creştinii s-au arătat foarte îngrijoraţi pentru lucrurile sfinte. Cei mai evlavioşi au luat în casele lor icoane, vase şi chear antimisul şi le-au păstrat. Creştinii au păstrat aceste sfinţenii prin case, prin podurile caselor şi le-au ferit de profanare, asumânduşi tot riscul, printre ei se numără și domnul Alexei RETCO. În anii 80 a secolului XX biserica se afla într-o stare deplorabilă, aproape complet distrusă. În interiorul bisericii creşteau deja copaci, iar clopotele erau gata să se prăbuşească. În anul 1989 creştinii satului nemaiputând vedea Casa Domnului într-o aşa stare, au început reparaţia bisericii, care a durat până în anul 1990.

În anul 1991 datorită dorinţei şi străduinţei creştinilor biserica este redeschisă şi la 14 august este sfinţit Prestolul de către Preotul Ioan EŞANU.  Până în luna aprilie a anului 1993, paroh al acestei biserici a fost Preotul Alexei ODAINIC. Câteva slujbe au fost oficiate de către Preotul Ioan PASTUH. Apoi în luna mai a anului 1993, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, paroh al bisericii este numit părintele Dumitru EŞANU, care a oficiat serviciul divin până în iunie 1994. În iulie 1994 ca paroh este numit părintele Vladimir CĂPRARI, care slujeşte până în mai 1995. La 23 iunie 1995 cu binecuvântarea lui Dumnezeu este oficiată prima slujba de către Preotul Serghei MIZIN. Pe parcursul anilor, s-a construit casa parohială, s-au făcut mici reparaţii la biserică, s-au amenajat răstignirile, a fost construit gardul bisericii. La moment biserica se află în reparaţie. Până în prezent paroh al bisericii sus-numite este Protoiereul Serghei MIZIN.

 

Contacte:

Biserica „Tuturor Sfinților”, s. Buciumeni, r. Ungheni.