Parohia Agronomovca

Istoria bisericii „Sf. Ap. Ioan Teologul” din s. Agronomovca, r. Ungheni

 

Biserica „Sf. Ap. Ioan Teologul”.

Localitatea: s. Agronomovca, r. Ungheni.

Anul înființării: 2004.

Preot paroh: Egumen DORIMEDONT (Svitic).

Slujiri arhierești (ultima): 21 mai 2016.

 

În anul 2004 au început lucrările de construcție a bisericii „Sf. Ap. Ioan Teologul” din s. Agronomovca, r. Ungheni. Piatra de temelie a fost pusă tot în același an. La data de 23 septembrie 2004, prin decret mitropolitan, paroh al bisericii a fost numit Ieromonahul DORIMEDONT (Svitic). Până la zidirea locașului sfânt slujbele erau oficiate (din anul 2000) într-o sală în clădirea primăriei.

În anul 2007 au fost instalate Crucile pe cupolele bisericii.

În anul 2008 au fost sfințite clopotele. Serviciul divin a fost oficiat de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove împreună cu un sobor de slujitori.

În ograda bisericii a fost instalată o Troiță și săpată o fântână.

La 21 mai 2016, în ziua pomenirii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat sfințirea Prestolului și Sfânta Liturghie în această biserică. Alături de Ierarh au liturghisit preoți din protopopiatul Ungheni. La slujba praznicală a participat și primarul localității. Ctitorii bisericii și toți cei care au contribuit la construcția locașului sfânt au fost decorați cu distincții eparhiale.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Ap. Ioan Teologul” din s. Agronomovca, r. Ungheni.