Parohia Teșcureni

Istoria bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil din s. Teșcureni, r. Ungheni

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil.

Localitatea: s. Teșcureni, r. Ungheni.

Anul înființării: 1779.

Preot paroh: Protoiereu Serghei CEAGLEI.

Slujiri arhierești (ultima): –

 

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Teșcureni, raionul Ungheni, înălţată în anul 1779, este situată pe o coastă de deal în partea de nord a satului. Din spuse, sfântul locaș a fost construit de văduva unui boier.

Biserica din lemn poartă semnele unui monument veritabil de istorie creştină în formă de corabie.

Conform hotărârii  Sovietului Miniştrilor al RSS Moldoveneşti de la 22 octombrie 1971 (art.164): „Cu privire la măsurile de îndeplinire a prevederilor Legii RSS Moldoveneşti”, „Cu privire la ocrotirea monumentelor de cultură”, biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”, construită în 1779, din satul Teşcureni este luată sub ocrotire de stat, ca una din cele mai vechi biserici din lemn (de importanţă republicană).

În perioada sovietică, biserica a fost închisă, iar în anul 1992 a fost reconstruită şi redeschisă. Din 1992 până în 2001 sfintele slujbe au fost oficiate de către 11 preoţi.

Din 12 iunie 2001 până în prezent paroh al bisericii este Preotul Serghei CEAGLEI. Din buna dorinţă a actualului paroh în 2006-2007 s-a efectuat reparaţia temeliei, iar din vara anului 2010 cu ajutorul Domnului s-a început reparaţia în interiorul bisericii.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, s. Teșcureni, r. Ungheni.