Parohia Milești

Istoria bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din s. Milești, r. Nisporeni

 

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Localitatea: s. Milești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 1861-1864 (biserica veche din lemn – anul 1795, prima atestare documentară).

Preot paroh: Protoiereu Vitalie COZARI, protopopul circumscripției Nisporeni.

Slujiri arhierești (ultima): 22 mai 2014.

 

Prima biserică, atestată documentar în satul Milești, datează din anul 1795. Locașul sfânt a fost construit din lemn, din donațiile creștinilor din localitate și purta hramul în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Despre biserică este menționat faptul că, în anul 1826 s-a efectuat o reparație ce consta în ridicarea unui zid de piatră, până la nivelul geamurilor. Parohia a fost păstorită de-a lungul anilor de către Preoții: Ch. CĂLUGĂREAN, M. BOBEICA, I. MIHAILOV, V. BIVOL, G. LAȘCOV, E. GOBJILĂ, I. BUȘILĂ și alții.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost zidită între anii 1861-1864, cu sprijinul boierului Petru CAZIMIR. În biserică se află cavoul ctitorului ei. În preajma locașului sfânt s-au păstrat unele cruci și pietre funerare ale familiei boierilor CAZIMIR, ale Preotului Grigore LAȘCOV și ale soției sale, preoteasa Natalia.

În perioada comunistă, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a rezistat presiunilor, fiind permanent deschisă pentru creștinii dornici să participe la serviciul divin în zilele de duminici și sărbători. La intrarea în curtea bisericii s-a păstrat un monument, ridicat în memoria consătenilor căzuți în anii 1916-1918.

Din anul anul 1998 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Vitalie COZARI. În această perioadă au fost întreprinse lucrări de reparație și renovare a bisericii.

La data de 22 mai 2014 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”. Alături de Ierarh au coliturghisit secretarul Eparhial, Preotul Vadim COROSTINSCHI, parohul bisericii, Protoiereul Vitalie COZARI și alți preoți din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. Alături de creștini s-au rugat ex-președintele Republicii Moldova, Vladimir VORONIN, primarul localității, Petru LEUCA. La final, ctitorii și binefăcătorii locașului sfânt au fost decorați de către Preasfinția Sa cu medalii și diplome eparhiale.

În parohie se desfășoară rodnică activitate filantropică și misionară.

 

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, s. Milești, r. Nisporeni.