Parohia Călimănești

Istoria bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Călimănești, r Nisporeni

 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Localitatea: s. Călimănești, r. Nisporeni.

Anul înființării: 2009.

Preot paroh: Protoiereu Valeriu GURĂU.

Slujiri arhierești (ultima): 17 mai 2015.

 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din s. Călimănești, r. Nisporeni, a fost întemeiată în anul 2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în urma cererii locuitorilor, în frunte cu primarul localității.

Primul preot în localitatea Călimănești a fost Protoiereul Dumitru RANGA. Părintele Dumitru a amenajat un paraclis temporar, în care se oficia serviciul divin. Oamenii au primit posibilitatea de a fi prezenți la Sfânta Liturghie și alte slujbe bisericești în localitatea natală. În anul 2009 a început construcția bisericii din piatră.

La 21 septembrie 2009 Protoiereul Valeriu GURĂU a fost numit în funcția de paroh al bisericii din localitatea menționată (părintele Dumitru a fost numit paroh al bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Marinici, r. Nisporeni). Lucrările de zidire a lăcașului sfânt au fost administrate de părintele Valeriu.

În anul 2015 biserica a fost sfințită. La data de 17 mai 2015 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a vizitat parohia Călimănești. Ierarhul a oficiat sfințirea Prestolului (Sfintei Mese) și Dumnezeiasca Liturghie în biserica nou-zidită. Alături de Ierarh, la serviciul divin, au participat parohul bisericii, Protoiereul Valeriu GURĂU, Protopopul circumscripției Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI, preoți din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. La sfânta slujbă s-au rugat primarul localității și locuitorii satului. La final, Preasfinția Sa a adus în dar bisericii o icoană cu chipul Mântuitorului. Ctitorii au fost decorați cu medalii și diplome eparhiale.

 

Contacte:

Biserica „ Adormirea Maicii Domnului”, s. Călimănești, r. Nisporeni.