Parohia Logăneşti

Istoria bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Logăneşti, r. Hîncești

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.

Localitatea: s. Logăneşti, r. Hîncești.

Anul înființării: 1910.

Preot paroh: Protoiereu Leontie LILICU.

Slujiri arhierești (ultima): 16 februarie 2019.

 

Construcția bisericii din localitatea Logănești a fost aprobată de consiliul județean Lăpușna și în anul 1910, cu străduința enoriașilor, se începe construcția acestei biserici. În anul 1923 este sfințită de către un sobor de preoți în frunte cu Parohul, Preotul Nicolae VARTIC. Locașul sfânt este construit din piatră, are în formă de corabie și este amplasat în centrul satului, pe un loc înalt, fiind văzut din toate părțile.

În anul 1959 la comanda regimului sovietic, cu regret, biserica este închisă.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu aportul creștinilor din localitate, în anul 1988 la data de 17 decembrie, în ziua Sfintei Mari Muceniţe Varvara, biserica este redeschisă, fără să fi fost efectuată vre-o reparație. Însă în anul următor, 1989, începe reparația sfântului locaș. Interiorul și exteriorul în urma reparației au fost păstrate la autenticitatea inițială, clopotnița, fiind foarte detereorată, a fost reconstruită. După ce a fost finisată reparația capitală a bisericii, în anul 1991 este sfințită de către un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preot paroh fiind Protoiereul Ioan GRAUR. De la redeschideres-au efectuat un șir de modificări și construcții în curtea sfântului locaș, fiind construită o trapeză, instalate două Răstigniri din piatră de Cosăuți, casă parohială și renovat gardul.

Preoții care au slujit în parohia Logăneşti până la închiderea bisericii:

– Preot Nicolae VARTIC (1920-1932);

– Preot Ion MOLEABEN (1932-1959).

Preoții care au slujit și slujesc în parohia Logănești după redeschiderea bisericii:
Preot Ioan LUNIC (1988-1989);
– Preot Nazarie OCHIȘOR (1989-1990);
Ieromonah FLAVIAN (Știrbu) (1990-1991);
Protoiereu Ioan GRAUR (1991-2015);

– Protoiereu Leontie LILICU (2015-prezent).

În anul 2015 părintele Ioan GRAUR a trecut la cele veșnice, fiind înmormâtat în ograda bisericii. Slujba prohodului a fost oficiată de Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

În funcția de paroh al bisericii, prin decretul Ierarhului, a fost numit Protoiereul Leontie LILICU.

La 22 iunie 2018 Preasfințitul PETRU a vizitat biserica și a luat cunoștință cu lucrările de reparație a sfântului locaș: 1) Tavanul complet renovat; 2) Pereții din nou tencuiți și pictați, 3) Iluminarea locașului (electricitatea complet schimbată) 4) Repararea podelelor în întregime și renovarea iconostasului.

La data de 16 februarie 2019 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Liturghie și sfințirea bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Logănești. Anticipat Sfintei Liturghii au fost citite Rugăciunile de resfințire a bisericii, după care Înaltpreasfinția Sa a uns cu Sfântul Mir sfântul locaș, stropindu-l și cu Apă Sfințită.

Ierarhului i-a coliturghisit un sobor impunător de preoți printre care secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Protopopul Circumscripției Hîncești, Protoiereul Serghei SLĂNINĂ și mai mulți clerici din cadrul Episcopiei, cât și din alte Eparhii.

În timpul vohodului mic, parohul bisericii, Protoiereul Leontie LILICU, a fost decorat cu înalta distincție bisericească – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise pînă la rugăciunea „Tatăl nostru”, pentru meritele deosebite și munca osârdnică depusă la consolidarea parohiei încredințate.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, s. Logăneşti, r. Hîncești.