Parohia Țibirica

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Țibirica, r. Călărași

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Țibirica, r. Călărași.

Anul înființării: 1907.

Preot paroh: Protoiereu Ioan MARIȚ.

Slujiri arhierești (ultima): 13 noiembrie 2018.

 

Biserica „Sf. Irh. Nicolae” din satul Țibirica, raionul Călărași, este zidită din cărămidă, având formă de Cruce. Lucrările de construcție au început în anul 1907. În 1911 lucrările au fost finisate. Materialele de construcție și acoperișul bisericii au fost ctitorite de boierii – HERȚA și SÎRBU. Responsabil de condica bisericii era Dnul Sava JUNCĂ, fiind ajutat de Filip GONCEAR și Manuil MANOLACHE.

Biserica a fost sfințită de către Preasfințitul SERAFIM, Episcopul Chișinăului și al Hotinului.

În localitatea respectivă a mai existat o biserică veche de lemn. Este cunoscut faptul că serviciul divin era oficiat de către Preotul Ioan NAGACEVSCHI. Părintele Ioan a păstorit în Țibirica până în anul 1942.

Preoți slujitori în biserica „Sf. Irh. Nicolae”:

Preotul Ioan TIMOȘ;

Preotul Ioan GĂLESCU;

Preotul Vasile GÎSCA;

Ieromonahul VICTORIN;

Preotul Vasile GARBUZ;

Preotul Manuil BRADU;

Preotul Vasile DRUȚĂ;

Preotul Vladimir VECHIU;

Preotul Valeriu BAZATIN;

Preotul Pavel;

Preotul Sava;

Preotul Gheorghe;

Protoiereul Ioan MARIȚ (1994-prezent).

Casa parohială a fost zidită cu străduința Ieromonahului VICTORIN.

Din anul 1994 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Ioan MARIȚ. Părintele Ioan și oamenii de bună credință au depus efortul pentru a renova locașul sfânt și a înfrumuseța teritoriul.

La data de 27 noiembrie 2013 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a vizitat biserica. Ierarhul a prezidat adunarea preoților din cadrul Protopopiatului Călărași. Adunarea a avut loc în locașul sfânt.

Marți, 13 noiembrie 2018, Preasfințitul PETRU a vizitat parohia Țibirica și a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. Ierarhului i-au coliturghisit: Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Protoiereul Grigore DODON, protopopul raionului Călărași, Protoiereul Ioan MARIȚ, parohul bisericii, slujitori din cadrul Eparhiei.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Țibirica, r. Călărași.