Parohia Păulești

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Păulești, r. Călăraşi

 

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Păulești, r. Călăraşi.

Anul înființării: înainte de 1886.

Preot paroh: Protoiereu Ghenadie GHERGHELIJIU.

Slujiri arhierești (ultima): 19 octombrie 2019.

 

Biserica „Sf. Irh. Nicolae” din s. Păulești, r. Călărași, astăzi face parte din Patrimoniul Republicii Moldova, fiind clasificată de către AIRM (Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor) ca monument de arhitectură și artă de valoare.

La Păulești primele botezuri, cununii și înmormântări au fost înregistrate în anul 1772. Tot în acea perioadă în listele recensământului populației, efectuat în anul 1773, figura și un slujitor al bisericii. Din generație în generație s-a transmis, că exista și o mică biserică, care era amplasată în mahalaua din preajma Casei de cultură. Locuitorii din acea zonă, săpând în grădină, găseau rămășițe ale locașului sfânt: pietre, bucăți de lemn, monete.

Referitor la a doua biserică din lemn, se știe cu precizie, că a fost construită în anul 1810 și se afla pe teritoriul cimitirului. Tot de la consăteni s-a aflat, că numai fațada era din lemn, pereții fiind construiți din nuiele și lipiți mai întâi cu un amestec de lână și ouă, apoi cu lut și paie. Conform documentelor de arhivă, biserica poseda în anul 1813 doua perechi de veșminte de brocard, vase de cositor și cărți bisericești. În lucrarea lui Paul MIHAILOVICI „Satul Nișcani după documente și tradiții”, Chișinău, 1937, se menționează, că în februarie 1823 Diaconul Vasile CARAGEA din Păulești a primit în dar o carte bisericească de la Preotul Gheorghe HAREA din Nișcani. Din datele recensământului din anul 1835 aflăm, că la Păulești activau 2 preoți: Nicolae CUJBA, cu preoteasa Anastasia, care aveau 2 feciori (unul dintre ei – Ilie CUJBA, ulterior a devenit preot la biserica din Bender) și preotul Simion BOGDANAȘ, cu preoteasa Elizaveta, ce educau 4 copii. Pe lângă preoți activau 2 dascăli (Vasile BORDEI și Vasile CARAGEA) și un cântăreț (Vasile BUZDUGAN).

Despre construcția actualei biserici nu se știe cu exactitate în ce an a fost edificată și câți ani a durat construirea ei. Se știe cu precizie, că pământul, locul pe care a fost construită, a fost donat oamenilor din sat de către boierul Ivan Luchici GOILOV, care a decedat în anul 1886 și a fost înmormântat în ograda bisericii, ceea ce demonstrează faptul că în 1886 biserica era deja. În acea perioadă serviciile divine le oficia Preotul Mihail MURANEVICI (până în anul 1906). Conform informației din „Kișinevskie Eparhialinie Vedomosti” nr. 31, 1906 la biserica din Păulești a fost numit Preotul Vasile CRIJANOVSCHI. El era ajutat de către parohul bisericii din Călărași-sat, Alexandru BALTAGA, personalitate marcantă în Republica Moldova, care mulți ani la rând slujea și la biserica din Păulești. În anul 1907 ei au efectuat prima reparație capitală a bisericii, 80 la sută, din banii necesari fiind adunați de la oamenii din sat.

Conform informației preluate din „Anuarul Eparhiei Chișinăului și Hotinului”, ediție oficială, Chișinău-București, 1922, p.170, din anul 1920 rânduielile bisericești la Păulești erau oficiate de preotul paroh, VLADIMIR CUDREȚCHII, în vîrstă de 58 de ani, iar cântăreț – Gavril MACRINICI. Nu se știe cât timp a activat Preotul Vladimir CUDREȚCHII, dar din spusele creștinilor, a fost preot pe o perioadă lungă, preoții activau până le permitea sănătatea. În unul din documente privind inventarierea bunurilor materiale („Anuarul Eparhiei…, anul 1941”) printre membrii comisiei se enumera și Preotul din Păulești, Alexei ARVINTIEV. Din această sursă se presupune, că el a fost preot până în anul 1945, pentru că începând cu anul 1945 deja putem afirma cu exactitate despre începutul activitații în calitate de slujitor al bisericii din Păulești al Preotului Anton TUDOREANU, băștinaș al satului.

În anul 1947, la 05 octombrie, biserica a fost sfințită (paroh fiind Protoiereul Anton TUDOREANU).

În 1959 locașul sfânt a fost închis. Părintele Anton a fost transferat la biserica din s. Sipoteni, r. Călărași.

În anul 1989 biserica „Sf. Irh. Nicolae” a fost redeschisă, datorită inițiativei unui grup de enoriași, printre care: Feodosie GANGAN, Andrei CHIRIAC, David CUTU, Simion LUNGU, Ulian CUCUIETU, Nicolae COJOCARU, Nicolae ZERVA. Interiorul bisericii a fost pictat de către dna Ana CUCUIETU. Preoții care au activat și au  contribuit la păstrarea bisericii – Amfilofie STRATAN, Elisei BRAD, Nicolae TUDOREANU, Ion NAGORNEA, Ion ROTARU, Grigore PRICINOC.

În prezent paroh al bisericii (din anul 2009) este Protoiereul Ghenadie GHERGHELIJIU.

La data de 19 octombrie 2019 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a vizitat parohia Păulești și oficiat Sfânta Liturghie în biserică. La serviciul divin au participat preoți din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, enoriașii bisericii, primarul localității, Dnul Ion PRUNICI și oaspeți. Binefăcătorii sfântului locaș au primit Diplome Arhierești. La final Ierarhul împreună cu soborul preoților slujitori s-au deplasat la cimitirul din localitate, unde au oficiat sfințirea unei Troițe recent construite.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Păulești, r. Călăraşi.