Parohia Novaci

Istoria bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din s. Novaci, r. Călăraşi

 

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Localitatea: s. Novaci, r. Călăraşi.

Anul înființării: 1846.

Preot paroh: Protoiereu Serghei NEGRU.

Slujiri arhierești (ultima): 18 iulie 2015.

 

Din istoricul bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Novaci s-au păstrat foarte puţine date.

Datorită unei plăci, care se află pe peretele bisericii unde se află scris în slavonă, aflăm date concrete, referitor la ctitorul bisericii, anul şi data sfinţirii bisericii, relatate în continuare:

„Biserica este ridicată în timpul domniei Ţarului Nicolai I.

Biserica este ctitorită de ajutorul consultantului curţii Gheorghe Matveev feciorul lui Rîşcana şi sfinţită la 23 aprilie stil vechi, 6 mai stil nou, 1846 de la Naşterea lui Hristos”.

Printre primii preoţi care au slujit în acest sfânt locaş până la închidere a fost Preotul Serghei BURDUZA. El a slujit în anii 1908-1922. Mormântul lui se află în ograda bisericii. Biserica a fost închisă în anul 1939, toamna, de către comunişti, timp de 53 ani. Toate podoabele bisericii, după spusele locuitorilor, s-au păstrat în biserică până în anul 1955. În biserică întîi au depozitat fier, apoi grîne, după care o perioadă îndelungată au fost depozitate substanţe chimice, în urma cărora biserica are de suferit până în prezent. La îndemnul Preotului Gheorghe GAJIM şi cu ajutorul oamenilor de bună credinţă, în anul 1992 se redeschide biserica.

De la redeschiderea bisericii au slujit mai mulţi preoţi, perioade scurte de timp. Din anul 2008 şi până în prezent preot paroh este Protoiereul Serghei NEGRU. Din evenimentele importante în parohie, în timpul slujirii Preotului Serghei NEGRU, enumerăm următoarele:

  1. Pe data de 24 noiembrie 2011, când se sărbătoreşte Sf. M. Mc. Mina, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, slujeşte Sfânta Liturghie şi sfinţeşte biserica în exterior.
  2. Pe data de 18 iulie 2015, când se sărbătoreşte Sf. Serghie de Radonej, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, slujeşte slujba arhierească în cadrul căreia a fost sfinţit Prestolul (Sf. Masă), jertfelnicul şi biserica în interior.

În perioada 2018-2020 a fost schimbat acoperișul locașului sfânt, au fost efectuate lucrări de reparație.

În parohie se desfășoară diferite activități dedicate tinerilor.

 

Contacte:

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, s. Novaci, r. Călăraşi.