Parohia Hirova

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Hirova, r. Călărași

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Hirova, r. Călărași.

Anul înființării: 1913 (1803-biserică de lemn).

Preot paroh: Petru TURUTA.

Slujiri arhierești (ultima): 26 octombrie 2021.

 

Cu toate că în 1803, 35 de răzeşi din Hirova au fost supuşi unui bir istovitor, totuşi, ei au reuşit să construiască o frumoasă biserică de lemn, pe locul alteia mai vechi, cu pereţi împletiţi din nuiele, satul având şi preot. La recensământul din 1772-1774 satul avea preot și doi cântăreți bisericești, iar în 1817, Hirova număra 68 de case, 20 de livezi şi 10 vii, avea un preot şi 2 cântăreţi bisericeşti.

În 1835 clerul avea deja 8 bărbați și 14 femei, fiind condus de Preotul Ioan NEGARĂ.

În anul 1913 a fost construită biserica din piatră, purtând hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Mulți ani la rând în biserică a slujit Preotul Ion HAREA, originar din satul vecin, Hirișeni, iar dascăl fiind Alexandru TĂNĂSESCU.

În perioada sovietică locașul sfânt a avut de suferit: au fost date jos clopotele, icoanele și podoabele bisericești au fost scoase, biserica a fost transformată în muzeu. Oamenii de bună credință au ascuns și au păstrat icoanele, iar în anii 1989-1990 acestea au revenit la locul lor. Biserica a fost reparată cu ajutorul localnicilor.

Din anul 1993 și până în prezent paroh al bisericii este Protoiereul Petru TURUTA. Părintele Petru și oamenii din sat au depus efort pentru a renova sfânta biserică și a înfrumuseța teritoriul.

Pe 13 august 2018 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Hirova. Ierarhul, la invitația părintelui paroh, Protoiereului Petru TURUTA și a credincioșilor din localitate, a oficiat Sfînta Liturghie și sfințirea bisericii. La serviciul divin au participat: Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, slujitori din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, clerici din Eparhia de Ungheni și Nisporeni.

La data de 26 octombrie 2021 Preasfințitul PETRU a oficiat Sfânta Liturghie și slujba prohodului în biserică.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Hirova, r. Călărași.