Istoria bisericii „Sf. M. Mc. Teodor Stratilat” din s. Fîrlădeni, r. Hîncești
Biserica „Sf. M. Mc. Teodor Stratilat”.
Localitatea: s. Fîrlădeni, r. Hîncești.
Anul înființării: 1997.
Preot paroh: Preot Nicolai CRUDU.
Slujiri arhierești (ultima): 19 iunie 2022.
În istoria bisericii din s. Fîrlădeni, au existat şi există întotdeauna până în prezent suflete însetate de dragostea lui Dumnezeu şi a dreptei credinţe ortodoxe. Însă, cu părere de rău, nefiind biserică în localitate credincioşii parcurgeau drumuri lungi cu carul cu boi şi jertfe ca să mulţumească lui Dumnezeu pentru toate în alte sate sau oraşe unde găseau locaşul Domnului, vărsând rugăciuni.
Văzând Dumnezeu dragostea acestor suflete care iubeau nespus de mult casa Domnului, adică Biserica vie şi nemuritoare, iată că într-o zi, datorită dnei Natalia UNGUREANU, mama Ctitorului principal din sat, Tudor UNGUREANU, l-a îndemnat pe fiul Tudor că dacă l-a ajutat Dumnezeu să deschidă o moară în sat, să-l ajute Domnul şi să construiască o biserică pentru credincioşii din localitate.
Atunci, ascultând de glasul mamei şi cu binecuvântarea Tatălui din cer, a început să caute locul potrivit pentru locaşul Domnului. Vrând să cumpere casa cetăţeanului UNGUREANU Afanasie Ananie, domnul Afanasie Ananie, auzind că vrea să construiască biserică pe teritoriul casei dumnealui, el a cadonat acest loc de bunăvoie pentru a ridica casa Domnului în mărime de 0,19 ha de pământ.
Atunci domnul Tudor UNGUREANU, împreună cu actualul primar, Pavel BARBOS, care în acea perioadă era director a gospodăriei ţărăneşti şi cu străduinţa Preotului Valeriu GANGAN, împreună cu ajutorul credincioşilor din localitate, s-a început să se construiască biserica din sat.
Anul înfiinţării:
Prin decizia Nr. 30 din 15 noiembrie 1997, primăria Fîrlădeni, în conformitate cu codul funciar al pământului de 0,19 ha a fost repartizat comunităţii religioase a bisericii ortodoxe din s. Fîrlădeni pentru construcţia bisericii.
Biserica s-a construit în timp de 6 ani cu străduinţa ctitorilor Tudor UNGUREANU, a primarului Pavel BARBOS, a Preotului Valeriu GANGAN şi tuturor creştinilor din sat care au vărsat sudoarea frunţii din 1997 până în anul 2003, atunci când biserica „Sf. M. Mc. Teodor Stratilat”, a fost înregistrată în certificatul de înregistrare prin ordinul № 1079 ca comunitate religioasă la data de 04.02.2003, fiind numită drept – Biserica Ortodoxă din Moldova, sub conducerea Mitropoliei Moldovei, cu următorii parametri:
Lungimea – 18 metri;
Lăţimea – 10,5 metri;
Înălţimea – 16 metri.
În anul 2000, Preotul paroh Valeriu GANGAN a săvârşit la Fîrlădeni prima liturghie şi s-a sfinţit Sf. Prestol.
În anul 2002, pictorul Mihail BURUIANĂ, a zugrăvit bolta bisericii şi s-a instalat policandrul procurat de Tudor UNGUREANU.
În anul 2004, în săptămâna Floriilor, la biserică a apărut iconostasul din lemn sculptat cu cele 3 nivele, ctitorit de Tudor UNGUREANU.
La 25 octombrie 2005, în postură de preot, la Fîrlădeni a fost numit Anatolie LUPAŞCU, iar în anii următori enoriaşii au înzestrat locaşul sfânt cu atributele necesare de cult – icoane, candele, steaguri, veşmânte, ș. a.
În perioada anilor 2008-2009, pictorii Mihail şi Vitalie CHIRSTOAGĂ au finisat picturile din interiorul bisericii. După care au prins glas 2 clopote care cheamă pe creştini la rugăciune.
În anul 2010, cu străduința ctitorului principal, Tudor UNGUREANU, au fost procurate şi instalate uşile de la intrarea bisericii.
În anul 2011, de jertva adunată de creştini, s-a ridicat o răstignire pe teritoriul bisericii.
În anul 2012, a fost numit Preot paroh la Fîrlădeni Protoiereul Ioan NAGURNEA, care a slujit timp de 3 ani, unde în această perioadă cu ajutorul creştinilor s-a tras sistemul de încălzire şi s-au schimbat ferestrele din biserică.
Cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la data de 31.12.2014, prin decretul eliberat de Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, la Fîrlădeni a fost numit ca Preot paroh Nicolai CRUDU, student al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova ,,Sfinţii Trei Ierarhi” din Chişinău, născut la 24.12.1992, în localitatea Baimaclia, r. Cantemir, care în perioada acestor ani, până în prezent cu ajutorul Domnului, a Maicii Domnului şi a tuturor Sfinţilor, şi prin ajutorul ctitorilor de bună credinţă, a tuturor credincioşilor din localitate, a efectuat următoarele lucrări:
Marea problemă de atunci era că preoţii nu aveau casă parohială. Susţinut fiind de ctitorii principali ai bisericii, Tudor UNGUREANU, Pavel BARBOS şi credincioşilor din sat, au fost propuneri de a face undeva în sat o casă pentru locuinţa preotului. Între timp, preotul a locuit 2 ani în storojca bisericii, care era pe teritoriul locaşului sfânt. Fiind încurajat de credincioşi, părintele Nicolai s-a apucat într-o zi de a săpa temelia pentru construcţia casei parohiale chiar pe teritoriul bisericii.
În anul 2016 au sărit în ajutor toţi creştinii care au ajutat împreună cu ctitorii să finisese aceasta până în 2018 cu 3 camere, bucătărie, coridor şi baie. Tot la sfârşitul acestui an, s-a ridicat o răstignire lângă casă.
În anul 2019, cu ajutorul ctitorului principal, Tudor UNGUREANU, a preotului, CRUDU Nicolai şi a tuturor enoriaşilor s-au demolat gardurile vechi din cotileţ, din jurul bisericii şi s-au făcut garduri noi în jurul bisericii din beton şi gard din metal, timp de 3 luni, la care au luat parte toţi la ajutor. Tot în acest an, s-a mărit cimitirul, s-au schimbat porţi noi la cimitir, făcându-se curăţenie generală cu creştinii din sat la toate mormintele celor răposaţi.
La fel în perioada 2014-2017, din jertfa tuturor creştinilor şi a ctitorilor, s-au cumpărat obiecte de cult noi pentru necesitatea bisericii şi a credincioşilor.
S-a procurat un scaun arhieresc, grecesc, din bronz, la locul înalt.
S-au cumpărat vase sfinte noi, tot setul pentru Sfânta Liturghie.
S-a cumpărat o cristelniţă argintată, mare, nouă, pentru Taina Sf. Botez.
S-a procurat o mirelniţă nouă pentru păstratea Sf. Mir la Botez.
S-a cumpărat o Evanghelie nouă, din metal preţios, şi 2 cruci aurite pentru Sf. Prestol.
S-au procurat 3 candele mari din Ierusalim, aurite.
În perioada anului 2018, s-au demolat scările din faţa bisericii şi s-au betonat din nou. Din iniţiativa Preotului Nicolai CRUDU şi jertfa credincioşilor s-a făcut o intrare din lemn calibrat în faţa întrării în biserică.
La sfârşitul anului s-a curăţit fântâna de pe teritoriul bisericii, s-a betonat şi s-a acoperit din metal nou.
în anul 2020, s-a betonat biserica de jur împrejur la 80 cm lăţimea şi 60 cm adâncimea, cu ajutorul credincioșilor. Tot la sfârşitul acestui an, s-a demolat storojca veche şi s-a făcut gardul necesar.
La începutul anului 2020 s-a cumpărat din jertfa credincioşilor şi străduința preotului covoare noi în biserică, şi mai târziu covoare noi în altar. Tot în acest an, s-au vopsit din nou ferestrele şi podelele din biserică. De asemenea, Părintele Nicolai împreună cu meşterii din sat au făcut garduri noi din lemn în interiorul bisericii din salcâm natural, vopsite cu lac. S-au vopsit gardurile exterioare a bisericii din metal şi din jerfa adunată de creştini, s-au făcut gratii la toate ferestrele de la biserică pentru protejarea sfântului locaş. Din jerfa credincioşilor s-a tras apă la casa parohială şi s-a făcut canalizarea. Mai apoi, preotul împreună cu câţiva voluntari au procurat tomberoane noi pentru păstrarea curăţeniei pe teritoriul bisericii.
În anul 2021, cu ajutorul primarului din Fîrlădeni, Pavel BARBOS, împreună cu Preotul Nicolai, şi creştinii din localitate s-a betonat drumul de la biserică până la cimitir. Preotul și enoriașii au dorit să aibă în biserică o icoană cu Maica Domnului de la Poceaev şi s-a cadonat această icoană pentru biserică din partea familiei LUNGU Igor şi Elena, care a fost instalată în faţa Uşilor Împărăteşti. Tot din partea doamnei UNGUREANU Tamara, s-au cadonat 2 icoane argintate cu Hristos şi Maica Domnului la Uşile Împărăteşti. Părintele Nicolai, împreună cu un grup de credincioşi au cumpărat brazi, tuie decorative, care au fost cultivaţi pe teritoriul bisericii pentru a înfrumuseţa locaşul sfânt. Cu ajutorul tânărului ctitor Valentin UNGUREANU, s-a schimbat teracota nouă pe scări de la intrarea în biserică.
La data de 19 iunie 2022, în Duminica Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserică. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, dimpreună cu soborul de preoți prezenți, au săvârșit rânduiala de sfințire a clopotelor, după care a sfințit un set de 6 clopote deosebite, care vor fi montate în clopotnița biserici. Apoi, Ierarhul a oferit Medalii Eparhiale și Diplome Arhierești unor ctitori de seamă și enoriași ai bisericii.
Contacte:
Biserica „Sf. M. Mc. Teodor Stratilat”, s. Fîrlădeni, r. Hîncești.
Telefon: 079798038; 026930405.