Panehida și sfințirea monumentului și plăcii comemorative în cinstea dlui Mircea-MIHAIL SNEGUR, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice

Duminică, 8 septembrie, 2024, în a doua parte a zilei, după săvârșirea Sfintei Liturghii de la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, s-a deplasa la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu, din s. Bursuc, rn. Nisporeni.

Aici, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Panehidei, în biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon”, pentru sufletul robului lui Dumnezeu Mircea-MIHAIL Snegur, Primul Președinte al Republicii Moldova și cel mai mare ctitor al Mănăstirii Hîncu, de după redeschiderea din anul 1992.

Alături de Înaltpreasfinția Sa la slujba Panehidei prilejuită de împlinirea unui an de zile de la trecerea la cele veșnice a dnlui Mircea-MIHAIL SNEGUR, au slujit Arhim. PAVEL (Tabacari), Duhovnicul Mănăstirii Hîncu, dimpreună cu soborul slujitorilor acestui așezământ monahal. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al Mănăstirii Hîncu, condus de stareța acestei frumoase vetre monahale, Egumena PARASCHEVA (Cazacu).

La sfârșitul acestei slujbe, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța și necesitatea slujbelor de pomenire pentr sufletul celor răposați.

După aceasta Înaltpreasfinția Sa, însoțit de soborul de slujitori și de maici, dar și de prezentele rude și prieteni ai răposatului, s-au deplasat în curtea mănăstirii, lângă biserica „Cuvioasa Parascheva”, pe Aleea Ctitorilor Sfintei Mănăstiri Hîncu, unde a fost dezvelit și apoi sfințit monumentul cu chipul Sfântului Arhanghel Mihail și placa comemorativă a Dlui Mircea-MIHAIL SNEGUR, Primul Președinte al Republicii Moldova.

Acest monument sfințit este al doilea din Aleea Ctitorilor, după cel ridicat cu doi ani în urmă, în cinstea Sfintei Mucenițe Eugenia și amintirea Doamnei Eugenia SNEGUR.

La finalul acestei slujbe de sfințire, Ierarhul a ținut să evidențieze faptele creștinești și pline de milostenie ale dlui Mircea-MIHAI Snegur, dar și a soției lui dnei Georgheta-EUGENIA, care au fost dimpreună cu copiii și nepoții cei mai mari ctitori ai Mănăstirii Hîncu de după redeschiderea din anii 1992, amintind și de aportul considerabil care l-au adus în Centrul de plasament „Preafericitul Iosif” din Chișinău, unde au ajutat și au fost aproape de copiii orfani și necăjiți pe care Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU i-a adăpostit și i-a îngrijit părintește timp de 25 de ani.

Prezenți la această slujbă de pomenire au fost fiica dlui Mircea Snegur, dna Natalia GHERMAN și fiul acesteia, dnl Mircea, dar și dnl Dorin RECEAN, Prim Ministrul Republicii Moldova, care este un prieten apropiat al familiei SNEGUR și-n deosebi al dnei Natalia GHERMAN. De asemenea, au fost prezenți la slujba respectivă rude și prieteni apropiați ai familiei SNEGUR, care prin cuvânt și flori au adus un omagiu cuvenit dlui Mircea-Mihail SNEGUR, cu împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice.

Menționăm că această Aleea Ctitorilor de la Mănăstirea Hîncu, este unicală și a fost gândită și inițiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, dimpreună cu Maica Stareță, Egumena PARASCHEVA, făcând-o să fie ca o adeverire concretă, că cei mai mari ctitori și binefăcători ai Mănăstirii Hîncu nu sunt dați uitării, ci li se poartă cuvenita cinstire și amintire, atât prin pomenirea permanentă la sfintele slujbe, dar și printr-un asemenea monument, care eternizează în văzul tuturor numele ctitorului și binefăcătorului.