
Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă: „Să mulţumim tuturor, pentru toate.” Iar un frumos proverb macedonian spune: „Mulţumirea aduce multă bucurie”.
Pornind de la acest îndemn patristic şi de la această constatare înţeleaptă, dar și conștientizând totodată necesitatea şi importanţa manifestării recunoştinţei faţă de înfăptuitorii lucrurilor frumoase şi bune, îmi revine sarcina, dar și onoarea, de a-mi exprima gratitudinea față de toți organizatorii, participanți și vizitatori Festivalului Pascal „Mâinile Mamei”, ce şi-a desfăşurat a XVII-a ediţie în Parcul „Micul Cluj”din mun. Ungheni, pe 4 mai, curent, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe. Iar această nobilă sarcină de a mulțumi, îmi revine din considerentul că sunt, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, Preşedinte al Sectorului Eparhial, Relaţii Culturale, fiind oarecum și responsabil de organizarea și buna desfășurare a respectivei activități cultural-spiritual-artistice.
Întrucât, aşa cum spune o rugăciune din timpul Sf. Liturghii „tot ajutorul şi toată darea cea bună de Sus este – de la Dumnezeu”, bineînţeles că, întâi de toate se cuvine să aducem mulţumiri prin rugăciune Milostivului Dumnezeu, pentru putere, înțelepciune și ajutor.
Iar după aceasta aduc sincere și suflești mulțumiri Înaltpreasfinţitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, cel care, nu doar că a fost iniţiatorul acestui frumos Festival cu ani în urmă, dar de atunci până în prezent este spijinitorul şi finanţatorul direct al acestei acţiuni cultural-spirituale, implicându-se plenar în toate detaliile organizatorice a respectivului Festival. Și necătând la multitudinea problemelor și preocupărilor arhierești, Înaltpreasfinția Sa găsește timp și suport pentru valorificarea și promovarea tezaurului cultural și spiritual, existent în frumoasele datini strămoșești, de sorginte creștinesc. Or, din acest considerent, i se cuvine recunoştinţă profundă Înaltpreasfinției Sale.
Și întrucât anul acesta respectivul festival a fost înfăptuit prin colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni, aducem cuvinte de mulțumire și recunoștință acestor două instituții, dar în mod deosebit conducătorilor acestora, dnl Vitalie VRABIE.
Orice activitate devine mai notorie, dacă sunt prezente și oficialități locale și centrale, căci prin prezența lor aduc o altă coloristică activităților, evidențiindu-se prin aceasta și simbioza dintre biserică și stat, care există și trebuie să dăinuie în privința înfăptuirii multor lucruri, prin care se promovează frumosul și binele. Astfel, aducem mulțumirii, pentru prezență și cuvânt de apreciere dn-lui Andrei CHISTOL, Secretar de Stat din Ministerul Culturii, dn-lui Dionisie TERNOVSCHI, Președintele Raionului Ungheni, dar și domnilor viceprimari ai Primăriei Ungheni și secretarului acestei instituții.
Fără îndoială că Festivalul „Mâinile Mamei” nu ar fi ceea ce este, dacă nu ar fi prezenţi participanţii la expoziţie cu minunatele și diferitele exponate culinare, de panificație, de artizanat și meșteșugărești. De aceea şi ne îndreptăm cu toată recunoştinţa și plecăciunea, aducând sincere mulţumiri tuturor participanților care au trudit și s-au ostenit să prezinte tradițiile și datinile noastre străbune ale localităților pe care le-au reprezentat, prin minunatele lucrări expuse.
Menționăm aici în primul rând Sfintele Mănăstiri din cuprinsul Eparhiei – Mănăstirile Hâncu, Hârbovăț, Hârjauca, Vărzarești, Frumoasa, Răciula, Veverița, Ungheni și Nisporeni, care sunt prezente la fiecare ediție cu exponate impresionante și atrăgătoare, dar și unicale în felul lor. Or,prezența Mănăstirilor la această festivitate se datorează implicării stareților și starețelor acestor așezeminte monahale: Arhim. KIRIL (Braguța), Starețul Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și viață monahală , Arhim. SPIRIDON (Marin), Egumenul Mănăstirii Hîrbovăț; Arhim. SPIRIDON (Jalbă), Starețul Mănăstirii Veverița; Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareța Mănăstirii Hîncu; Egumena BENEDICTA (Mura), Stareța Mănăstirii Frumoasa; Egumena ELISAVETA (Gliga), Stareța Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe”, or. Ungheni; Egumena ANIMAISIA (Cernea), Stareța Mănăstirii „Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, or. Nisporeni; Monahia LAVRENTIA (Borța), maica superioară a Mănăstirii Răciula.
Aceleași mulțumiri le datorăm tuturor părinților parohi ai bisericilor din satele prezente la festival: Protopopiatul Ungheni:
parohia Sculeni;
parohia Petrești;
parohia Măcărești;
parohia Chirileni;
parohia Zagarancea;
parohia Teșcureni;
parohia Unțești;
parohia Todirești;
parohia Buciumeni;
parohia Condrătești.
Protopopiatul Nisporeni:
parohiile Milești și Vărzăreși „Cuv. Ambrosie”;
parohia Ciorești;
parohia Boldurești;
parohia Cîrnești.
Protopopiatul Călărași:
parohia Bravicea;
parohia Vătămăneasa;
parohia Hirova;
parohiile Bahmut, Derineu, Peticeni
Protopopiatul Hîncești
parohia Fundul Galbenii;
parohia Buțeni I;
parohia mun. Hîncești;
parohia Cățăleni.
Mulțumiri aducem și meșterul popular, prot. Anatolie GÎRBU, care a prezentat o excepțională colecție de diferite icoane lucrate manual și după o tehnică veche.
Aceleași gânduri de recunoștință și mulțumire exprimate până aici, le datorăm în egală măsură Formațiilor folclorice „Datina” din s. Zagarancea și „Ilincuțile” din s. Chirileni, dar și corului de copii și maturi de la biserica din s. Ciorăști, care au încântat atmosfera de sărbătoare a Festivalului cu slăviri pascale și cântece, prin care s-a adus laude și cinstire mamelor.
Tot la capitolul evoluțiilor pe scenă aducem mulțumiri și interpretei Maria TINCU și maestrului Nicolai PALIȚ, care prin programul lor artistic excepțional, au dat o culoare și un farmec aparte respectivului festival, încântând pe toți participanții și vizitatorii prezenți.
Cuvinte de gratitudine exprimăm și dnei Anisia GULICA, pentru moderarea excepțională a întregului festival.
Mulțumiri aducem și postului de televiziune Moldova 1 și ziarului local, Expresul, care prin intermediul lor au mediatizat prin știri și reportaje respectivul festival de care vorbim.
Nu vom trece cu vederea nici pe dragii vizitatorii, atât din municipiul Ungheni, dar și din cuprinsul Eparhiei, cât și din întreaga țară, fără de prezența cărora festivalul respectiv nu avea să aibă farmecul ce la avut.
Acestea fiind spuse, rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească din prea plinul dragostei Sale Părinteși, toată osteneala și munca Domniilor Voastră, dăruindu-vă belșug de sănătate, pace, har şi ajutor, la tot lucrul cel frumos și mântuitor.
Iar acum la final, permiteți-mi să mă închin în faţa Înaltpreasfinției Voastre, a Cuvioșiilor și Sfinţiilor, dar şi Domniilor Voastre, în semn de profundă recunoştinţă şi gratitudine, pentru implicarea masivă la promovare frumoaselor noastre tradiții strămoșești de sorginte creștin, pe care cu mult drag și bunăvoință le valorificăm, le promovăm și le perpetuăm prin acest festival intitulat atât de sugestiv „Mâinile mamei”.
Cu profundă recunoştinţă şi mult drag,
Protoiereului Ştefan RÎMBU,
Preşedintele Sectorului, Relaţii Culturale,
al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni