Locurile de închinare vizitate în a șaptea zi de pelerinaj în Țara Sfântă

Luni, 21 octombrie, 2024, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în cea de-a șaptea zi a pelerinajului, dimpreună cu grupul aflați în Țara Sfântă, s-au închinat cu multă evlavie și bucurie sufletească la mai multe sfințenii, vizitând locurile sfinte stabilite în programul pelerinajului.

Locurile vizitate și la care s-au închinat Ierarhul cu grupul de plerini a fost:  Icoana Maicii Domnului la care s-a rugat Cuvioasa Maria Egipteancă înainte de a intra în biserică; piatra pe care a stat Maică Domnului când a venit să nască; Mormântul lui Iosif și Nicodim din Arimateia; locul unde au stat mironosițele; locul unde Sfânta Elena a aflat Sfânta Cruce; locul unde a crescut copacul pe care a fost răstignit Hristos; mănăstirea Dreptului Simion, mormântul Sfintei Tavifa și mormântul Sf. M. Mc. Gheorghe, unde Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop PETRU, împreună cu preoţii au săvârşit acatistul închinat acestui mare mucenic în cinstea căruia şi în ţara noastră există zeci de mănăstiri şi biserici.

După încheierea slujbei de laudă adusă Sf. M. Mc. Gheorghe, Arfiepiscopul Petru a ţinut un cuvânt de învăţătură despre credinţa mucenicilor şi despre valoarea istorică a oraşului Lod din punct de vedere biblic.

Oraşul Lod este vechea localitate Lidda despre care aminteşte Sf. Apostol Luca în Faptele Apostolilor (cap. 9, 32, 35, 38); în Lidda exista deja o comunitate creştină înainte de anul 50 după Hristos. Aici Sfântul Apostol Petru l-a vindecat „în numele lui Iisus” pe paraliticul Enea, care zăcea de opt ani în boala sa (Fapte 9, 32)”. Acesta e un oraş cu circa 30.000 de locuitori unde se află un important nod feroviar şi aeroportul  internaţional Ben-Gurion. E străvechea cetate Lidda menţionată în lista cetăţilor cucerite de Tutmosis al III-lea în secolul al XIV-lea, î. H.