Miercuri, 27 feb. 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la invitația Protoiereului Oleg LISCIUC, Profesor de Religie la Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin”, Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, ipodiaconul Ioan GAJIM, le-a vorbit elevilor din clasele a VII-a și a VII-b despre Gadgeturi (Smartphone, Tabletă, Mp3-player, Consolă de Jocuri, Xbox, Mouse de gaming, E-book reader, Cameră Foto)! Dintre toate cele enumerate mai sus, cel mai utilizat gadget este – se știe – Smartphone-ul!
Desigur, deși utilizarea excesivă a lor are urmări negative, nu le putem exclude în totalitate din viața noastră! Trăind într-o lume în care tot ce se întâmplă este imediat transmis în mediul online, nu ai cum să fii informat corect dacă nu utilizezi unul din aceste dispozitive electronice inteligente. Nu poți avea un trai „în pas cu lumea” de azi și nici performanță la locul de muncă dacă rămâi la vechile tehnologii, care – știm! – nu mai fac față fluxului de informații și cerințelor din domeniul IT! De aceea, cea mai bună cale în ceea ce privește aceste dispozitive electronice este de a le utiliza rațional și fi conștienți de locul lor/însemnătatea lor în viața noastră!
În cartea sa, Demența digitală. Cum devenim nebuni noi înșine și copiii noștri, Manfred Spitzer – psihiatru, neurolog și director al Spitalului din orașul Ulm, Germania – spune că există o legătură între mamele care folosesc smartphone-ul în prezența copiilor de sân și tulburările de somn pe care acești copii le au! Având ca temei studii medicale realizate pe un eșantion de 1200 de copii, s-a ajuns la concluzia că:
- Copiii între 2-4 ani, care sunt dădăciți de super-bona Smartphone-ul, învață mai greu să vorbească;
- La cei de 7-9 ani, apar probleme de atenție;
- 50% din copii intervievați în cadrul unui alt studiu spun că smartphone-ul le distrage atenția;
- 25% din ei se plâng că nu se mai pot concentra;
- iar cei de la 13 ani în sus nu-și mai controlează viața;
Mai mult decât atât, doctorul Manfred spune că telefonul inteligent poate cauza și boli ca Diabet și Hipertensiune!
Deși unele smartphone-uri au aplicații de reducere a luminii albastre emise de ecranele LED, totuși, aceasta nu este redusă 100%. Prin urmare, această lumină albastră duce la tulburări de somn, pentru că ea suprimă MELATONINA, hormonul somnului secretat de Glanda Pineală din creier! Utilizarea telefonului atunci când ne pregătim de somn înseamnă un somn redus cu 1, 2 ore; aceasta ducând într-un final la apariția unui Metabolism pre-diabetic.
Utilizarea în exces a gadgeturilor duce la:
- Scăderea capacității de învățare;
- Diminuarea atenției;
- Apariția unor boli;
- Depresie și
- Mai puțină Empatie față de părinți și prieteni
Germania și-a dat seama de handicapul acesta social și în aprilie 2018, într-o ședință parlamentară, a pus în discuție adoptarea unei hotărâri prin care să se interzică filmarea cu telefonul a accidentelor rutiere, pentru că, în loc să se implice imediat la salvarea victimelor, oamenii își scot din buzunar telefoanele mobile pentru a filma, ajungându-se la un paradox în care, dacă nu ai dovadă foto/video în telefon, e ca și cum nu ar fi real!
O altă problemă reală ce vizează telefonul inteligent este Multitasking-ul. Ce semnifică acest cuvânt? Înseamnă a face mai multe lucruri în același timp. Și deși ai crede că prin această acțiune realizezi multe, totuși, dr. Manfred spune că Multitasking-ul reprezintă un Regres! De ce? Fiindcă
- Scade Calitatea lucrului pe care îl faci;
- Acorzi o atenție scăzută asupra lucrării pe care o faci.
Fiind nevoiți întrucâtva să folosim aceste gadgeturi în fiecare zi, trebuie să ținem cont de unele recomandări foarte importante pentru sănătatea și siguranța personală:
- Să petrecem mai puțin timp pe smartphone!
- Să fim atenți ce date personale divulgăm pe rețelele sociale!
- Să fim vigilenți în mediul online! (gen Balena Albastră)
- Ținerea gadgetului la o anumită distanță, minimum 15 cm!
- Să facem pauze cât mai dese de la utilizarea dispozitivelor!
Este foarte important ca, utilizând aceste dispozitive inteligent, să fim conștienți de faptul că ele ne pot distrage atenția și putem deveni dependenți de ele.
De aceea, a le utiliza rațional și doar atunci când este nevoie, se pare că reprezintă cheia unei vieți armonioase și informate dar, în același timp, nedependentă mediului virtual, în care din păcate atâția oameni cad pradă.