Orice eveniment și mai ales orice sărbătoare, pentru a-i înțelege importanța și folosul, e bine să mergem până la origine, să vedem începuturile și mai apoi, cursul ei în istorie, cum și de ce a ajuns până la noi. Pornind de la acest gând sugestiv și având în fața noastră extinderea de la an la an a unei așa zise sărbători – Halloween – care cu cîțiva ani în urmă nici nu auzisem de ea, bine este să aflăm totuşi adevărul despre această zi şi să cunoaştem de ce se fac toate aceste mascarade – simboluri, decoraţiuni, machiajuri şi vestimentații a cărora origini le găsim la păgâni, având totodată legătură cu ocultismul. Probabil în continuare citind cu luare amine vă veți convinge că nu exagerăm cu părerile.
Din Enciclopedia Folclorului American aflăm că, Halloween-ul este în esenţă, încercarea de a intra în legătură cu forţe spirituale, ameninţătoare și înspăimântătoare. Iar dintr-o carte dedicată istoriei Halloween-ului aflăm că această așa-zisă sărbătoare îşi are originea în ritualurile satanice şi criminale ale druizilor. Druizii erau un trib celtic, care în jurul anului 1.500 î. Hr. se aflau la putere în Occident. Ca și religie druizii formau o sectă ce foloseau magie cu diferite practici de cruzime şi barbarism. În timpul acestor ritualuri de magie, sacrificau oameni, pe care mai întâi îi biciuiau, îi torturau şi îi agresau sexual. Uneori, acestor oameni li se scoteau inimile chiar pe vii, alteori erau jupuiţi, iar pielea lor era folosită în diferite ritualuri.
Druizii spuneau că, de Halloween fantomele, spiritele, zânele, vrăjitoarele şi spiriduşii se iveau din cealaltă lume pentru a face rău oamenilor. Tot druizii aveau un festival de toamnă intitulat „Samhain” care avea loc pe 1 noiembrie. Iar în seara de 31 octombrie spre 1 noembrie, se făceau diferite ritualuri și festivități pentru a mulţumi spiritelor, adică demonilor sau zeilor cum îi înțelegeau ei atunci, pentru recoltele din timpul anului. În timpul nopţii de Shamhain, druizii la ritualuri foloseau bostanii.
Chiar şi după instaurarea creştinismului ca religie oficială, între popoarele Occidentale, obiceiurile satanice ale druizilor se mai practicau. Pentru aceasta, Biserica Romano-Catolică a impus pe 1 noiembrie ca să fie „Ziua tuturor sfinţilor” pentru ca populaţia să nu sărbătorească doar vechile practice druidice, ci să cinstească pe sfinți. Când au început să se extindă sataniștii în America, ei au încercat să dea o lovitură sărbătoarei romano-catolicilor Ziua Tuturor Sfinților, care era ținută pe 1 noiembrie. Astfel, sataniștii au creat în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie o „Noapte a tuturor demonilor”, adică Halloween-ul din timpurile noastre. Iar între timp această sărbătoare păgână a devenit un prilej de bucurie și manifestare liberă, din ce în ce tot mai răspândită, pentru vrăjitori, satanişti şi alţi ocultişti.
Cea mai cunoscută legendă legată de Halloween este aceea că, în noaptea respectivă, morţii ies din morminte, încercând să ajungă la casele unde au trăit odată. Cei vii încearcă să se apăre de aceste spirite rătăcite, oferindu-le drept daruri fructe şi nuci; dacă nu se oferă aceste daruri, există părerea că proprietăţile lor vor fi distruse de aceste spirite malefice. De aceea și mulți se maschează în acea noapte, cu gândul că spiritele necunoscându-i, nu le va face nici un rău. Aceste păreri și ritualuri sunt de râs pentru un copil mic bine instruit, dar pentru un matur cu atât mai mult, ca să nu mai zic pentru un creștin.
Din această scurtă incursiune în istoria Holloween-ului, vedem foarte clar câtă otravă ascunde în ea această zi și de care cu voie liberă foarte mulți se otrăvesc sufletește. Iar despre dauna moral-spirituală pricinuită de Holloween nu vorbește doar Biserica prin slujitorii ei, ci și oameni laici. Astfel, binecunoscutul cercetător american Texe Marrs, în una din cărțile sale scrie despre Halloween: ,,Cercetările noastre confirmă faptul că în această noapte păgână a Halloween-ului are loc sărbătoarea vrăjitoarelor, se spun blesteme şi vrăji, se bea mult, se dansează se organizează orgii sexuale și se fac sacrificii animale şi umane”. Dar mai mult decât atât, ne este poate suficient să înțelegem ce este Holloween-ul, dacă ne uităm măcar la ce spune Anton Szandor LaVey, creatorul Bisericii Satanice în America și în toată lumea, declarând că: ,,Două mari sărbători principale sunt celebrate de Biserica Satanică: Halloween-ul şi Walpurgisnacht”.
De aceea și trebuie să ripostăm în fața acestor așa numite sărbători, pentru că odată cu acceptarea lor, acceptăm și răutatea demonică ce este în aceste zile, iar cine acceptă puterea demonică îl acceptă direct pe diavol. Or, dându-i voie diavolului să fie prezent în viața ta, a copiilor, în școală și în general în societate, lucrurile vor denatura și vor merge din rău în mai rău, dacă nu cumva am și ajuns în această situație, tocmai din motivul că nu ne-am împotrivit la timp și cu prudență la tot ce ne-a venit din afara țării, obiceiuri și sărbători străine acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu și sfințit de osteneala și râvna celor care mai înainte de noi s-au străduit să ne transmită un valoros tezaur cultural-spiritual.
E un fapt dureros când, auzim de la unii că nu e nimic rău în această sărbătoare. Atunci îi întrebăm: De ce Sfântul Ioan Maximovici – Episcop de San Francisco, critica și se împotrivea vehemen prin cuvânt, dar și fapte, tuturor mascaradelor și ritualelor caracteristice Halloween-ului? Oare cei care încearcă să arate că nu e nimic rău în această pretinsă sărbătoare, nu înțeleg că se împotrivesc acestui sfânt? Sau, sunt ei cumva mai presus, mai sfinți și mai înțelepți decât sf. Ioan Maximovici? Puțin probabil.
Și mai este ceva de adăugat aici, găsisem aceste cuvinte la un profesor psiholog: „Prin îndrăgirea obiceiurilor străine, devenim robi ai cuiva, în subconștientul nostru”. Și doar pretindem a fi liber. Și doar se afirmă că trebuie să fim liberi. Atunic de ce ne înrobim?
Totuși, fără a ne mai da cineva un sfat, probabil conșteintizăm cât de important este să ne ferim copiii de răutatea acestei sărbători satanice. Nu trebuie să împrietenim copiii cu diavolul, pentru că mai apoi ei nu vor fi copiii noștri, ci ai diavolului. Frumos și important în acelaș timp se exprima un părinte-teolog român: „Nu le îngăduiți copiilor să folosească nici în jocuri insigne și simboluri ale acestor sărbători satanice – bostani, măști și vestimentații caracteristice Halloween-ului. Nu permiteți să privească nici filmulețe sau emisiuni de divertisment dedicate Halloween-ului”.
Hristos a spus că vom da răspuns înaintea Lui pentru tot cuvântul nepotrivit, cu atât mai mult vom da răspuns pentru faptele necuviincioase care le săvârșim noi și copiilor noștri. Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă pe toți: „Umblați și căutați lumina, nu întunericul”. Or, Halowen-ul este, așa cum s-a arătat deja, o sărbătoare a întunericului, nu a luminii, este un drum spre iad. Iar creştinii au chemarea şi menirea să meargă spre rai, nu spre iad.
Preot Ștefan Râmbu
Președintele Sectorului Relații Culturale
al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni