
De aproape 20 ani încoace, prin binecuvântarea şi suportul direct al Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în centrele raionale – Ungheni, Nisporeni, Hânceşti şi Călăraşi – din cuprinsul Episcopiei menţionate, se desfăşoară, prin rotaţie, Festivalul Pascal „Mâinele Mamei”, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, devenind unul de anvergură, prin complexitatea sa, la care sunt prezenți participanți nu doar din cuprinsul Eparhiei noastre, cin din întreaga țară și chiar din România și Ucraina.
Pentru faptul că unele instituţii media, sau diferiți cetățeni privesc cu nedumerire acest Festival, întrebându-se care este rostul şi necesitatea lui, ne vedem oarecum nevoiţi să aducem câteva cuvinte lămuritoare în privința scopului, importanței și necesității desfășurării respectivului Festival.
Marele istoric Nicolai Iorga spunea: „Pe noi, ca neam, dintotdeauna ne-au reprezentat datinile, tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti legate de sfintele noastre sărbători.” Or, Festivalul „Mâinele Mamei” îşi are drept scop promovarea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor Pascale, cât şi-a altor sărbători şi datini creştine.
Prin faptul că, an de an, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni îndeamnă spre o participare activă la acest Festival, se vrea conștientizarea importanței şi necesităţii unor asemenea activităţi şi, totodată, prin aceasta, se aduce îndemnul de a pune umărul şi aportul la menţinerea, valorificarea şi promovarea tezaurului nostru spiritual şi cultural. Or, spiritualitatea şi cultura, sunt cele două aripi care pot şi trebuie să înalţe o comunitate. Căci nu puţine sunt cazurile când, comunităţi foarte mici şi neînsemnate au ajuns vestite şi cunoscute, anume prin participare activă în cadrul unor activităţi cultural-spiritul-artistice de acest gen.
În ultimul timp asistăm la o avalanșă de legi și obiceiuri din afară, care trebuie să recunoaștem franc, sunt străine de datinile și cultura noastră strămoșească. De aceea și spunea sugestiv marele om de cultură și mitropolit prin excelență, Bartolomeu Anania: „Nefiind atenți, ne-am trezit să avem un Paști fără Hristos înviat, ca și un Crăciun fără Hristos născut”. Astfel, am ajuns să se vorbească la Învierea Domnului mai mult de iepuraş decât de Hristos, ca şi la Naşterea Domnului, mai mult se vorbeşte de Moş Crăciun, decât de Pruncul născut.
Poate nu se conștientizează pe deplin, dar prin prezenţa activă şi prin expunerea exponatelor în cadrul Festivalului „Mâinele Mamei”, ca şi prin multe asemene festivaluri, ne împotrivim expansiunii aproape oculte strecurată prin diverse „tradiții și obiceiuri” ce vin din exterior. De aceea, să ştiţi că Festival Pascal „Mâinele Mamei” este și o misiune creștină, prin care arătăm tuturor că ne pasă de sfintele și frumoasele datini și obiceiuri, prețuind și valorificând toată strădania părinților, buneilor și înaintașilor noștri care au fost și oameni harnici, și înțelepți, și culți, dar mai presus ca toate și creștini adevărați. Or, prin acest festival le păstrăm vie memoria înaintașilor noștri și mai mult decât atât chiar ne întâlnim cumva cu ei, căci după cum spunea istoricul Vasile Pîrvan: „Prin datini și tradiții ne întâlnim cu strămoșii noștri.”
Trebuie să amintim și faptul că, fără îndoială, sunt persoana care pândesc din umbră Biserica şi urmăresc să vadă dacă opunem o oarecare rezistență în faţa tăvălucului îndreptat înspre cultura şi spiritualitatea noastră milenară. Aceşti „observatori” mai caută să văd dacă Biserica își prezintă tradițiile și obiceiurile public, prin diferite festivaluri și activități spiritual-cultural-artistice, şi dacă, Bisericii îi pasă de ce a moștenit. Or, prin festivaluri de acest gen, arătăm tuturor că avem un tezaur bogat în obiceiuri şi tradiţii frumoase, iar prin urmare, nu mai avem loc pentru altele.
Ceea ce ar mai fi de adăugat ai e și faptul că astăzi, majoritatea familiilor și nu mă refer la cei de la oraș, dar și cei de pe la sate, în preajma sfintelor sărbători își procură în mare parte produsele de panificație făcute tehnologizat, la brutării. Puține mai sunt familiile care să coacă pâine, colaci, pască, cozonaci ca pe vremuri, la cuptor. Și tot mai puține gospodine se întâlnesc, ce stăpânesc cu dibăcie arta produselor de panificație. Or, cum spunea și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru Festivalul Pascal „Mâinele mamei” are ca scop și această latură educativă, ca să inspire pe tinerele domnițe, să îndrăgească, la fel ca mamele și bunicile lor, această preocupare destul de nobilă, de a face diferite produse de panificație.
Totodată dorim să specificăm că prin acest festival se aduce un omagiu bine meritat tuturor femeilor, în deosebi mamelor. Or, nu întâmplător acest festival a fost intitulat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru, „Mâinele mamei”, și nu întâmplător această măsură culturală se desfășoară anume în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, zi socotită pe drept, Ziua femeilor creștine.
Acestea fiind spuse, încheiem cu nădejdea că veți conștientiza importanța și necesitatea Festivalului Pascal „Mâinele Mame”, și veți fi receptivi ori de câte ori vi se solicită prezența.
Folosindu-ne de această ocazie, vă aducem la cunoştinţă că anul acesta, Duminică, 19 mai, 2024, când sunt sărbătorite Sfintele Femei Mironosițe, și prin urmare este Ziua Femeilor Creștine, cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni și cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, va avea loc Festivalul Pascal „Mâinele Mamei”, care începând cu ora 12, îşi va desfăşura a XVI-a ediţie, în Parcul ”Micul Cluj” din mun. Ungheni
Astfel, avem onoarea şi deplina bucurie de a vă invita să participaţi în număr cât mai impunător la acest Festival, unde vor fi expuse diferite lucrări de panificaţie, culinare şi meşteşugăreşti din diferite zone ale ţării, iar pentru copii vor fi organizate diferite ateliere și activități captivante și unde într-o atmosferă de cântece pascale, întreținută excepțional de diverse ansambluri și formații, veți avea parte să petreceți frumos și plăcut o zi de odihnă.
preot Ştefan RÎMBU,
Președintele Sectorului Relații Culturale,
al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni