Joi noapte, 13 aprilie, 2023, cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a fost săvârșit Drumul Crucii în orașul Nisporeni, pentru al 11-lea an consecutiv.
Astfel, după ce s-au adunat preoți dimpreună cu numeroși credincioși din cuprinsul Eparhiei, în Piața Primăriei din or. Nisporeni, la ora 21 și 30, a fost întâmpinat Înaltpreasfinția Sa, de Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, Protopopii, Stareții Starețele, slujitorii și credincioșii prezenți, dar și oficialitățile locale, după care Chiriarhul a citit Acatistul Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos.
Apoi, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, în care a menționat importanța și necesitatea mântuitoare a Drumului Crucii, vorbind și despre folosul și datoria creștină de a cinsti cuviincios patimile mântuitoare a lui Hristos, specificând printre altele: „Acest drum este un pelerinaj spre Dumnezeu, un pelerinaj spre Golgota, o cale spre Înviere. În acest pelerinaj Dumnezeu şi omul se caută reciproc şi se întâlnesc în mod spontan şi misterios, de aceea şi Ierarhul, i-a îndemnat încă de la începutul Postului Mare pe toţi clericii şi credincioşii de a se întâlni cu Hristos atât în rugăciunile de la sfintele altare cât şi în cadrul acestui pelerinaj al crucii şi Învierii”.
C-un cuvânt de salut și apreciere a venit și Dnl Grigore ROBU, Primarul Orașului Nisporeni.
După aceasta, în mod organizat, s-a început procesiunea propriu zisă a Drumului Crucii, mergându-se cu cântări și rugăciuni umilincioase, pe poteca pavat și iluminat de pe Piscul Ostașului, care duce spre Mănăstire ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, unde este amplasată și o frumoasă cruce monumentală luminată, care este vizibilă de la mari depărtări.
La final, ajunși la miezul nopții, la mănăstirea menționată, Înaltpreasfinția Sa a citit din Evangheliile Patimilor, înălțând și rugăciuni de laudă și mulțumire pentru toate, după care și-a exprimat recunoștința față de preoții și credincioșilor prezenți, apreciind în mod deosebit dragostea și osteneală preoților care au venit în mod organizat dimpreună cu credincioșii din parohiile Sfințiilor lor, îndemnându-i pe preoţi şi creştini să participe în fiecare an în această zi la acest pelerinaj duhovnicesc, unicul în țara noastră de acest fel, deoarece experienţa pelerinajului este un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărie a credinţei.