Miecuri, 22 martie 2017, în a doua jumătate a zile, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în incinta Bibliotecii Publice „D. Cantemir”, or. Ungheni, a avut loc Ziua Cărții Ortodoxe. Respectiva activitatea a fost organizată de Sectorul Eparhial Relații Culturale și Mișcarea Eparhială Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale.
Scopul acestei activități a fost de a promova Cartea Ortodoxă, de a o valorifica în fața cititorului, de-ai arăta importanța ei în cultivarea spirituală, morală și culturală a fiecărui om.
Din programul activității a făcut parte:
• Expoziție de Carte Ortodoxă, unde au fost expuse cărți de învățătură creștină, pentru toate vârstele și categoriile de cititori. Printre care au fost câteva exponate de excepție și unicale, și anume, cărți vechi, din anii 1802, 1807, 1890, 1902, 1936, cărți ce fac parte din biblioteca personală a Preasfințitului PETRU.
• Cuvântări, sfaturi, îndemnuri și impresii despre Cartea Ortodoxă.
• Prezentarea Jurnalul Eparhial cu mănăstirile Episcopiei de Ungheni și Nisporeni: ,,Sfintele noastre Mănăstiri”, ghid practic pentru turiști și pelerini.
• Lansarea cărții ,,Copii cerului” de scriitorului Aurelian Silvestru.
• Momente artistice, prezentate de copii de al Școala Muzicală din or. Ungheni.
Din start, prot. Ștefan RÂMBU, Președintele Sectorului Eparhial Relații Culturale, care a fost și moderatorul acestei activități, a mulțumit respectos tuturor celor care au dat curs invitației Episcopiei de Unghei și Nisporeni, de a fi prezenți la Ziua Cărții Ortodoxe. Printre cei prezenți menționăm pe Dnl Petru LANGA – vice primarul orașului Ungheni; Dna Maria BOLOTOVICI – șefa Secției de Cultură și Turism a raionului Ungheni; Dna Nadejda MIHAI – Director al Bibliotecii Publice „D. Cantemir”; bibliotecari, profesori și elevi ai liceilor și școlilor din raza orașului Ungheni.
În deschiderea activității, prot. Nicolai BOIAN, Președintele Mișcării Eparhiale Pentru apărarea și promovarea Fecioriei, a Vieții și Familiei Tradiționale, a dat citire cuvântului Preasfințitului PETRU, cu referire la folosul și importanța Cărții Ortodoxe, și mai cu seamă, a menționat importanța Sfintei Scripturi, în viața fiecărui om. De asemenea, a adus și îndemnul Preasfinției Sale, ca oamenii să îndrăgească cartea ca pe un prieten adevărat, să citească cât mai mult și să împlinească sfaturile și învățăturile pa care le descoperă citindu-le. Totodată, prot. Nicolai BOIAN, a prezentat Jurnalul ,,Sfintele noastre Mănăstiri”, despre care am amintit.
Cei prezenți, care au luat cuvântul, au specificat importanța unei asemenea activități dedicate Cărții Ortodoxe, activitate prin care se arată adevărata valoare a Cărții și este adusă cât mai aproape de cititorul care, poate din anumite considerente, este mai departe de Dumnezeu și Biserică. Or, cartea Ortodoxă tocmai aceasta își propune, să-l aducă pe om cât mai aproape de Dumnezeu și Biserică, ca omul să devină mai bun decât este.
După ce prot. Ștefan la prezentat pe distinsul oaspete și invitat de onoare al acestei activități, Dnl Aurelian Silvestru – scriitor recunoscut și neîntrecut; psiholog foarte iubit; publicist și pedagog neobosit; editorialist sârguincios; fondator de liceu prestigious; ctitor de biserici; familist convins; prieten de nădejde; om mărinimos; dar mai presus ca toate un foarte bun credincios – ia oferit cuvântul domniei sale, pentru a vorbi de importanța cărții Ortodoxe în viațaoricărui om, și mai ales, unui scriitor și de a-și lansa cartea „Copii Cerului”, carte cu conținut profund spiritual și moral, a cărei povestiri au rădăcini adânci în Sfânta Scriptură și care răspândesc mireasmă de învățături creștin-ortodoxe. Tocmai de aceea și prot. Ștefan a ținut cu tot dinadinsul ca, Dnl Aurelian Silvestru să fie și el prezent la această activitate, întrucât domnia sa este un iubitor de Carte Ortodoxă, un prieten al ei, și mai mult decât atât, în toate cele 17 cărți pe care le-a editat, se întâlnesc adesea povestiri cu caracter spiritual și moral. Defapt, întreaga opera a scriitorului Aurelian Silvestru este împânzită de teme legate de spiritualitate și morală. În timpul cuvântării i s-au adresat multe întrebări, cărora domnia sa a răspuns cu multă afecțiune sufletească, oferind și cărți celor mai active din sală.
Pe parcursul activității, copii talentați de la Școala Muzicală din or. Ungheni, au prezentat câteva numere de muzică clasică, care te inspiră la lucruri bune și frumoase. Or, a citi o carte este un lucru bun, folositor și frumos.
În încheierea activității, prot. Andrian LUPU, redactor al Ziarului Eparhial „Cuvântul Ortodox”, a vorbit despre importanța presei ortodoxe într-o lume contemporană, oferind tuturor celor prezenți, din partea Episcopiei, câteva numere a ziarului, îndemnându-i totodată să se aboneze la acest ziar ortodox.
La final, prot. Ștefan, a ținut să mulțumească din partea Episcopiei, Dn-lui Aurelia Silvestru, pentru prezență, pentru sfaturile și povețele sale moral-spirituale, de mare actualitate, oferindu-i în dar, un Jurnal „Sfintele noastre Mănăstiri” și o carte voluminoasă ce reflect prin imaginii, activitatea neobosită și prodigioasă a Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, atât în cuprinsul Eparhiei, cât și înafara ei. Pentru aceste daruri, cât și pentru primirea călduroasă, domnia sa a adus Episcopiei, sincere mulțumiri și felicitări, pentru organizarea unor asemenea activități, nu doar frumoase, ci și foarte utile pentru societatea contemporană.