Într-una din învățăturile sale Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk, vorbind despre importanța spovedaniei spune: ,,Oamenii intrând în baie, se spală de toate murdăriile trupești și ies curați. Tot așa și creștinii, intrând în baia spovedaniei, socotit și al doilea Botez, se spală de întinăciunea și duhoarea păcatului, se curățesc și chiar se sfințesc”. Nefăcând mare filosofie pe baza celor spuse de Sfântul Tihon și fără a mai aduce alte învățături ale Sfinților Părinți cu referire la taina mărturisirii, putem înțelege că cel nespovedit este asemenea omului nespălat.
Este atât de dureros când auzi cum unii cu ușurință și fără mari remușcări, spun că nu s-au spovedit de un an de zile sau alții chiar și mai mult. În același timp este de neînțeles cum se poate ca având atâtea biserici cu atâția preoți să stăm atâta timp nespovediți. Tot Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk spune ca acestea se petrec deoarece omul față de suflet a devenit nesimțitor.
Pentru a conștientiza mai bine necesitatea și importanța desei spovedanii, spun adesea: închipuiți-vă cum aș arăta și cum ar mirosi de la mine dacă nu m-aș fi băit un an de zile? Vă dați bine seama că aș arăta oribil și de nesuferit alături de cineva din cauza mirosului insuportabil ce l-aș emana. Exact așa suntem în cele sufletești când nu spălăm sufletul de păcate prin taina mărturisirii.
Unii spun: dar eu nu am păcate mari (avorturi, curvii, beții, etc.) și sufletul meu nu-i așa murdar. Bine, dar nu înseamnă că ne murdărim și trebuie să ne băim, doar atunci când lucrăm cu tractorul sau la îngrijit animalele, dar și atunci când ai lucru de birou te mai prăfuiești, transpiri și respectiv este nevoie să-ți faci baie, altfel începi să miroși. Ca să fie imaginea mai completă și să înțelegem mai bine, luăm ca exemplu un om al străzii care dacă nu-i băit la timp, vedem cum arată și cum miroase. De aceea și noi, dacă nu ne spovedim mai des, chiar și de păcatele mai mici, riscăm să devenim în cele sufletești murdari ca un om al străzii. Și mai e ceva, murdar fiind, nu este suficient doar să intri în baie și să dai apă pe tine pentru a te curăți, ci este neapărat nevoie să folosești și detergenți. La fel și pentru suflet nu este de ajuns doar faptul că ai venit la preot și i-ai spus păcatele, ci trebuie să folosești și detergenții spirituali (rugăciunea, metaniile, postul, Sfânta Împărtășanie și multe alte fapte bune).
Iar ceea ce este mai grav din faptul că nu curățim sufletul de murdăria păcatului prin baia spovedanie ne arată Cuviosul Paisie Aghioritul care zice: „Dacă tu omule, nu vrei să trăiești și să stai alături de un om murdar și urât mirositor, oare crezi că Dumnezeu și sfinții Lui vor sta lângă tine, cel care ești murdar de fărădelegi și împrăștii în jurul tău urâtul miros al păcatelor”. Din aceste cuvinte putem înțelege de ce uneori, sau de multe ori nu-L simțim pe Dumnezeu și pe sfinții Lui lângă noi să ne ajute.
De aceea se cuvine, după sfatul și învățătura Sfinților Părinți, să ne spovedim cât mai des, că astfel vom avea și multe foloase duhovnicești, ne vom simți mai bine sufletește, dar și Dumnezeu va sta mai lângă noi și-I vom simți prezența Sa sfințitoare și ajutătoare din plin.
Prot. Ștefan RÎMBU